ניתוח לשחזור שד נועד לשחזר שד פגוע או שד שנכרת באופן חלקי או מלא, עקב מחלה, תאונה או חבלה. גם נשים עם עיוות מולד בשד, כמו פטמות שקועות או אי סימטריה, יכולות להסתייע בניתוח זה. יש לציין כי אחת מכל תשע נשים, בישראל ובעולם, לוקה בסרטן השד. רק כשלושים אחוז מהחולות שעברו כריתת שד, תעבורנה ניתוח לשחזור שד. יש לציין כי יש כיום מגמה ניתוחית כוללת המסייעת רבות למטופלת, ולעיתים ניתוח השחזור נעשה בשילוב עם ניתוח הכריתה. ההחלטה לגבי עיתוי ניתוחי הכריתה והשחזור מתקבלת על סמך מצבה הרפואי של המטופלת, העדפותיה והמלצת הרופא.
בשנים האחרונות כאמור ניתן לבצע את שחזור השד כבר במהלך ניתוח הכריתה, וחלק מהמטופלות בוחרות בכך מראש. ניתוח לשחזור שד מחייב בדיקות רפואיות מקיפות, וכן פגישות ייעוץ עם הרופא המנתח. יש להדגיש כי המגמה בניתוח לשחזור שד היא ליצור שד אסתטי וסימטרי, הדומה ככל האפשר לשד השני, אשר יגרום למטופלת להרגיש בנוח. כאשר מדובר בניתוחי כריתה ושחזור הנעשים באותו ניתוח, תתבצענה בדיקות קליניות מקיפות טרם הניתוח, וכן תתקיימנה פגישות ייעוץ עם הרופא המנתח. ניתוח שחזור שד אינו מיועד למעשנות כבדות, לחולות סוכרת או לחולות במחלות לב הסובלות מהפרעות בלחץ הדם.
קיימות שיטות שונות לניתוח שחזור שד והעיקריות שבהן הן:
ניתוח שחזור שד עם שתלי סיליקון - ניתוח זה משחזר את השד באמצעות שתלי סיליקון או שתלי סיליקון המשולבים במי מלח. במקרים בהם אין די רקמת עור להכלת השתלים, אפשר להשתמש במותחן רקמות. מותחן רקמות מוחדר מתחת לשריר בית החזה, והוא מהווה מעין בלון, המותח את מעטפת העור עד לנקודה בה הכיס שנוצר יוכל להכיל את שתל הסיליקון המבוקש. לאחר מכן אפשר לנתח את האזור, להוציא את המותחן ולהשתיל את שתל הסיליקון.
הניתוח נעשה בהרדמה כללית, יש לזכור כי בשיטה זו מדובר בשני ניתוחים (החדרת מותחן הרקמות ולאחר מכן הוצאתו והשתלת השתל סיליקון) ובסדרת טיפולים, תקופת הטיפול עשויה להיות מספר חודשים.
שיטת ניתוח זו מומלצת משום שהניתוחים עצמם אינם מורכבים, תהליך ההחלמה מניתוח עם שתלי סיליקון הוא מהיר יחסית, והתוצאות הן טובות.
ניתוח שחזור שד עם השתלת רקמות של המטופלת – שיטת ניתוח זו תלויה במצבה הרפואי של המטופלת ובהמלצת הרופא המנתח. ניתן להשתמש ברקמות מהבטן התחתונה, מהירך או מהעכוז. קיים גם הליך ניתוחי המשלב שתל סינתטי ברקמת שריר שנלקחת בדרך כלל מהגב. כל שיטה מותאמת אישית על-ידי הרופא והצוות המטפל למטופלת ולמצבה הבריאותי.
היתרון הגדול ביותר של שיטה זו נעוץ בכך שהיא מפחיתה משמעותית פגיעה בתפקוד של האזור המנותח, וההחלמה מניתוח בשיטה זו היא מהירה. נוסף על כך, שימוש ברקמות טבעיות מעניק לשד מראה ומרקם טבעי, כלומר תוצאות טובות יותר משד המשוחזר באמצעות שתל.
ניתוח לשחזור שד דורש בדיקות ביקורת הנערכות על-ידי הרופא המטפל, ומספר הבדיקות דומה למספר הבדיקות הנדרשות מנשים שלקו בסרטן שד, אך לא עברו ניתוח לשחזור שד.
הניתוח מבוצע תחת הרדמה מקומית ומחייב אשפוז של לפחות יומיים, בהתאם לשיטת הניתוח ולתגובת המטופלת. ניתוחים מורכבים עשויים לדרוש אשפוז של שבוע ואף יותר. תקופת ההחלמה הממוצעת מניתוח לשחזור שד משתנה, ותלויה בגורמים רבים: מצב המטופלת, שיטת הניתוח, מיומנות הרופא, ותגובת הגוף לשתל או לרקמה המושתלת. את התוצאות הסופיות של כל שיטות הניתוח אפשר לראות לאחר חצי שנה עד שנה, תלוי במורכבות הניתוח.
לאחר הניתוח האזור ייחבש בתחבושות מיוחדות. הצוות הרפואי ידאג להחלפת התחבושות ולניקוי המקום. נוסף על התחבושות יישארו במקום נקזים לניקוז הנוזלים מהאזור. הנקזים והתפרים יוסרו כעשרה ימים עד שבועיים לאחר הניתוח. עם הסרת הנקזים והתחבושות לגמרי ניתן להתקלח, תוך הקפדה על טיפול עדין מאוד באזור המנותח.
לאחר הניתוח יורגשו כאבים, שיטופלו על ידי משככי כאבים, בהמלצת הרופא. תחושת הנפיחות תרד עם הזמן, כך שעד אז המראה לא יהיה סימטרי. מומלץ מאוד למרוח את האזור בשמנים המסייעים לשמירה על אלסטיות העור, כדי למנוע התקשחות רקמות באזור המנותח. הרופא ימליץ לך על חזייה שתתרום להחלמת השד, וינחה אותך לגבי התחושות האפשריות במהלך תקופת ההחלמה: נפיחות, כאבים או ירידה בתחושה באזור. מומלץ שלא לעסוק בספורט, וכן להימנע מקיום יחסי מין. ניתוח שחזור שד מותיר צלקות שתגלדנה עם הזמן, אך לא תעלמנה לחלוטין. יש לציין כי ניתוח לשחזור שד באמצעות רקמות מהגוף מותיר יותר צלקות מאשר ניתוח עם שתל, אך ניתוח עם שתל מעלה משמעותית את הסיכון לזיהומים.
ניתוח שחזור שד מחייב הליך אסתטי נוסף – שחזור הפטמה והעטרה. מכיוון שהפטמה מוסרת במהלך הניתוח לשחזור שד, ניתן לבצע הליך אסתטי זה לאחר כמה חודשי החלמה. שחזור פטמה נעשה בהרדמה מקומית, והוא הליך קצר יחסית, הנמשך עד שעה. שחזור העטרה נעשה על ידי רקמות ממקומות שונים, כמו ירך פנימית, מפשעה או מהשד עצמו. הפטמה משוחזרת מרקמות הנלקחות מפטמת השד הבריא או מהעור שנמצא מאחורי האוזן. יצירת הבדלי העור בין השד לבין הפטמה והעטרה נעשית על ידי קעקוע, תוך שימוש בהרדמה מקומית או בטשטוש. בסיום ההליך האזור ייחבש, וההחלמה מהניתוח היא מהירה ועומדת על כמה ימים. אפשר לחזור על טיפול זה, עד להשגת הגוון והמראה הרצויים.
בניגוד לתפיסות רווחות בעבר, שגרסו כי ניתוח שחזור שד עלול לעכב גילוי של סרטן או להסתיר את הסרטן, ידוע כיום שניתוח לשחזור שד אינו פוגע ביעילות הטיפול נגד מחלת הסרטן, אינו מעודד את הישנות המחלה ואינו מצמצם את אפשרויות הטיפול.
סיכונים קליניים – כמו בכל הליך כירורגי, גם בניתוח לשחזור שד יש סיכונים של זיהום, דחיית השתל וצלקות לא רצויות. ניתוח זה אינו מומלץ לנשים שנאלצו לעבור הקרנות לשד, וסבלו מנזק משמעותי ברקמות העור של האזור המוקרן.
זיהומים שונים המחייבים טיפול אנטיביוטי, ובמקרים קשים, הסרת השתל. |
השתלים עלולים להיקרע ולדלוף, לזוז או להתבלות (כיום שתלים מחזיקים מעמד יותר מעשר שנים). בכל המקרים הללו יש צורך בהחלפת השתל באמצעות ניתוח נוסף. |
התקשחות רקמות באזור המנותח גורמת לתחושה נוקשה בשד, וכן לירידה בתחושה באזור בשד המשוחזר. |
צלקות משמעותיות באזורי הניתוח, הן באזור השד והן באזור ממנו נלקחו הרקמות. |
פגיעה שרירית באזורים מהם נלקחו הרקמות או חוסר סימטריה באזורים אלו. |
תגובה לא טובה של הגוף לרקמה החדשה, העלולה להתבטא בהבדלי צבע ומרקם בין השד המשוחזר לשד הטבעי. |
כאשר מדובר בניתוח שנגרם כעקב מחלה, נשים רבות מעדיפות לשלב את ניתוחי הכריתה והשחזור, ונמנעות ממצב בו החולה נשארת עם שד אחד וצריכה להמתין להליך כירורגי נוסף. יש להדגיש כי המגמה בניתוח לשחזור שד היא ליצור שד אסתטי וסימטרי, תוך שימוש בשיטות ניתוח מתקדמות המתאימות ספציפית לכל מטופלת.
על אף הסיכונים ותקופת ההחלמה הארוכה יחסית, נעשים ניתוחים רבים לשחזור שד, בזכות התוצאות טובות המשפרות משמעותית את איכות חייהן של המטופלות.