ניתוח עפעפיים נחשב לאחד מן הניתוחים הפלסטיים הנפוצים ביותר בארץ. מדובר בניתוח כירורגי פשוט באופן יחסי, המשפיע בצורה ניכרת על מראה המטופל ומשווה לו מראה אסתטי, רענן וצעיר יותר. יחד עם זאת מדובר בניתוח פלסטי פולשני, הטומן בחובו גם סיכונים וסיבוכים.
במאמר הבא, נערוך סקירה מקיפה על ניתוח הרמת עפעפיים ועל הסיכונים הכרוכים בו.
ניתוח עפעפיים הוא ניתוח פנים, הנחשב לאחד מן הניתוחים הפלסטיים הפופולאריים בארץ. מטרת הניתוח היא לטפל בבעיות של צניחת עפעפיים, על ידי הסרת עודפי עור ושומן המצויים בחלל העפעפיים העליון והתחתון. ניתוח הרמת עפעפיים מספק לא רק פיתרון אסתטי אלא גם פיתרון פיזי – בריאותי של קשיי ראייה.
צניחת עפעפיים הוא מצב בו העפעף העליון הינו נמוך מן העפעף התחתון או מן העין. הצניחה מתרחשת בעקבות שינוי ניווני של השריר האמון על הרמת העפעף העליון, והיא מרמזת לעיתים על מחלות סיסטמיות או בעיה גנטית. לפיכך, חשוב לאבחן את סיבת התרופפות החיבור בין העפעף לשריר.
כיום ניתן להבחין במספר טכניקות טיפול בבעיות של צניחת עפעפיים, לרבות השיטות הבאות:
ניתוח הרמת עפעפיים הוא ניתוח פלסטי המתאים לאנשים הסובלים מעודפי עור ושומן באזור העפעפיים, היוצרים מראה אסתטי כבד ועייף של "שקיות" מתחת לעיניים, ולעיתים גורמים לכאבי ראש ולהפרעות בראייה. ניתוחי עפעפיים מותאמים באופן ייחודי למורכבות הבעיה בקרב המטופל, לרבות: גיל המטופל, מיקום "שקיות השומן", כמות עודפי העור ועוד. הגיל המינימאלי לביצוע ניתוח עפעפיים הוא: 27.
ניתוח עפעפיים מספק מענה רחב הן לבעיות אסתטיות של מראה זקן ועייף המתבטא בצניחת העפעפיים, בעיגולים כהים סביב העין ובעודפי עור ושומן המשווים לעיניים מראה נפול, והן לבעיות ראייה הנוצרות עקב צניחת הגבות והעפעפיים.
טרם ביצוע ניתוח הרמת עפעפיים על המטופל לבצע סדרה של בדיקות מקדימות, לרבות: בדיקת עיניים מקיפה אצל רופא עיניים, בדיקת צניחת גבות, בדיקות דם מקיפות (הכוללות: תפקודי קריש, ספירת דם, גלוקוז ואלקטרוליטים בדם) ובדיקת א.ק.ג. כמו כן, רצוי להפסיק נטילה של תרופות מסוג: מדללי דם (כדוגמת: אספירין וקומדין), נוגדי קרישה ותרופות כדוגמת: אספירין, רונל וקרטיה. מעבר לכך, מטופלים מעשנים מעל גיל 50, העומדים לעבור ניתוח עפעפיים, מתבקשים לעבור צילום חזה ולהימנע מעישון למשך שבועיים. לבסוף על המטופלים העומדים לעבור ניתוח עפעפיים לצום כשש שעות טרם הניתוח.
ניתוח עפעפיים נחשב לאחד מן הניתוחים הפלסטיים הקלאסיים והפשוטים יחסית. ניתוחי עפעפיים מבוצעים לרוב תחת הרדמה כללית ולעיתים גם תחת הרדמה מקומית, כאשר לרוב אורכו של ניתוח עפעפיים נע בין חצי שעה לשעתיים (תלוי בחומרת הבעיה ובאזור העפעף המנותח), כאשר ההליך הכירורגי מבוצע באמצעות חתך אורכי באזור קפלי העור, כך שהצלקת שתיוותר תהייה נסתרת לעין.
בתום ניתוח העפעפיים על המנותח ליטול אנטיביוטיקה ולהזליף טיפות עיניים, כאשר התפרים יוסרו לאחר כשבוע ימים ממועד הניתוח.
לאחר הניתוח ייוצרו שטפי דם ונפיחויות באזור העיניים והלחיים, והמטופל יחוש בצריבה, כאב וכובד בעיניים. באופן כללי, רוב הנפיחויות ושטפי הדם יחלפו לאחר השבוע הראשון והמטופל יוכל לשוב לעבודה אשר לא מצריכה מאמץ פיזי, כבר לאחר ארבעה ימים ולצאת מן הבית לאחר שלושה ימים תוך הצטיידות במשקפי שמש.
כאמור, הליך ההחלמה תלוי בגיל המטופל ובמצבו הרפואי הכללי ולכן הוא עשוי להשתנות מאדם לאדם.
את תוצאות ניתוח העפעפיים יהיה ניתן לראות לאחר חצי שנה. הניתוח מקנה למנותח מראה צעיר, רענן ורענן יותר, כאשר ברוב המקרים הניתוח ישמר לתקופה של כעשר שנים לפחות.
באופן כללי, ניתוח עפעפיים נחשב להליך כירורגי פשוט, אולם יחד עם זאת ישנם סיכונים הטמונים בניתוח מסוג זה. בין הסיבוכים והסיכונים ניתן למנות את הבאים: נפיחויות, שטפי דם, דמעות, זיהום, הפרשות, יובש בעין, קשיי ראייה, פגיעה בבלוטות הדמעות, אסימטרייה בין העיניים, משיכת יתר של העפעף (היוצר מראה מופתע), שינויי ראייה, גירוי הקרנית, צלקות, דימום פנימי, עיוות העפעף, אובדן ראייה (1:30,000).
כמו בכל הליך כירורגי, גם ניתוח עפעפיים דורש מקצועיות, אמינות, ידע וניסיון רב מצד המנתח הפלסטי. בכדי לבחור את הרופא המקצועי ביותר, אנו ממליצים לכם לבחון את הפרמטרים הבאים בקרב המנתחים הפוטנציאליים: רופא המתמחה בכירורגיה פלסטית, חבר באיגוד הכירורגיה הפלסטית הישראלי, המלצות, פגישה אישית עם המנתח, עיון בתיק עבודות של מנותחים קודמים שביצע הכירורג, הדמיה ממוחשבת, תקשורת טובה עם המטופל ותיאום ציפיות.
לסיכומו של עניין, אם ברצונכם לעבור ניתוח עפעפיים אנו ממליצים לכם לבחור ברופא אמין, מנוסה ומקצועי.