אסתטיקה

הרמת חזה היא ניתוח אותו בוחרות לבצע נשים אשר מעוניינות בעיצוב מחדש של השדיים. מדובר בעיקר בנשים שהחזה שלהן נפול, דבר הנובע כתוצאה משינויים במשקל, הנקות, שינויים הורמונאליים, כוח המשיכה והגיל. כל אלו גורמים למתיחה של עור החזה וכתוצאה מכך לנפילתו, התרוקנותו ואיבוד צורתו המקורית, המלווה גם בשינוי מקום הפטמה.

מטרתו של ניתוח הרמת חזה היא הורדה של עודפי עור על מנת לעצב חזה זקוף, זקור ומלא יותר, תוך שמירה על גודלו. בנוסף לכך, בניתוח מרימים את הפטמה למיקומה האופטימאלי, ואם יש צורך בכך גם מקטינים את העטרה (ההילה שמסביב לפטמה).

מהלך הניתוח תלוי במידת הנפילה של השדיים, וקיימות שיטות שונות להרמת החזה בהתאם לגובה הפטמה ולכמות העור שצריך להוריד. בדרך כלל נוהגים הרופאים לסווג את נפילת החזה לארבע רמות, החל מנפילה מינימאלית ועד הנפילה החמורה ביותר. על מנת לדעת אם החזה שלך הוא נפול, ניתן להסתכל על מקום הפטמה, כאשר מיקומה האידיאלי הוא מול אמצע הזרוע, וכל מקום נמוך מכך מראה על שדיים נפולים.

נשים רבות משלבות ניתוח הרמת חזה עם הגדלה או הקטנה של השדיים, זאת משום שחזה גדול כמעט תמיד צונח, ולכן בלי הקטנה של משקל החזה התוצאה תהיה נפילה מוקדמת, ובמקרה של חזה קטן עד בינוני, הרמת חזה בלבד עלולה ליצור מראה מדולדל, ולכן השדיים עלולים להראות קטנים מדי.

במידה והמטופלת מעוניינת ללדת בעתיד, מוטב לדחות את הניתוח, כדי שהחזה לא ייפגע במהלך ההנקה וההיריון. עם זאת, יש לציין כי הניתוח לא ייפגע ביכולת להניק או בהיריון עצמו, היות וצינורות החלב והפטמה לא נפגעות במהלך הניתוח.

ניתוח הרמת חזה יכול אמנם לשפר את המראה הכללי ואת הביטחון העצמי של המנותחת, אך עדיין כדאי לבחון היטב את הציפיות מהניתוח, ולדבר עליהן עם המנתח. מועמדת אידיאלית לניתוח שכזה היא אישה בריאה ויציבה רגשית, בעלת ציפיות ריאליות לגבי תוצאות הניתוח.

ביצוע ניתוח הרמת חזה

כאשר מדובר במקרים קלים, הניתוח הוא פשוט ביותר, וגם הצלקת הנותרת בעקבות הניתוח היא מינימאלית. במקרים אלו יוצרים חיתוך היקפי מסביב לעטרה, שמטרתו היא הגבהת הגבול העליון שלה, ודרכו מרימים את החזה ואת הפטמה. הצלקת עצמה נראית כמעגל בין העטרה לחזה עצמו. תפקידם של החתכים הוא לסמן את האזור אשר ממנו יסירו את עודפי העור, ועל ידי כך יגדירו את מקומה החדש של הפטמה במקום גבוה יותר. זוהי השיטה הקונצנטרית (מרכזית) להרמת החזה, והיא קרויה על שם מנתח איטלקי בשם בנאלי (בנאלי, לא?).

כשהצניחה חמורה יותר, מבצעים חתכים גדולים יותר, ולכן הצלקת נראית כמעגל מסביב לעטרה וצלקת נוספת היורדת מטה לכיוון הקפל התת שדי (הקפל שבתחתית החזה).

במצב של הצניחה החמורה ביותר מסירים עודפי עור ומרימים באופן משמעותי יותר את הפטמה. במצבים כאלו נותרת צלקת בדמות מעגל מסביב לעטרה, צלקת היורדת מטה לכיוון הקפל התת שדי, ועוד צלקת נוספת לאורך הקפל.

ניתוח להרמת חזה יעשה בבית חולים או במרכז ניתוחי יום כירורגיים. רוב הניתוחים מבוצעים תחת הרדמה כללית, ובמקרים בהם ההרמה היא קטנה הניתוח יבוצע בהרדמה מקומית. הניתוח הקצר ביותר יימשך כשעה בלבד, והמנותחת תשוחרר לביתה לאחר מספר שעות. לעומת זאת, ניתוח מסובך יותר יימשך עד ארבע שעות, ואחריו תישאר המנותחת להשגחה של יום אחד באשפוז.

ניתוח הרמת חזה משאיר צלקות אשר בהן ניתן להבחין, אם כי הצלקות בדרך כלל מכוסות על ידי החזייה. הצלקות עלולות להיות בולטות, אדמומיות ומגרדות למשך מספר חודשים, ורק מאוחר יותר הן יהפכו לצלקות בהירות ועדינות.

הכנה לקראת הניתוח

לפני הניתוח המטופלת תצטרך לחשוף את ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית שלה, כמו גם את הרגלי העישון והשתייה שלה. בנוסף לכך, ייתכן והיא תתבקש לעבור בדיקת ממוגרפיה (צילום רנטגן של החזה). המטופלת תקבל הוראות כיצד להתכונן לניתוח, הנוגעות במזון, שתייה, עישון ותרופות, ויומלץ לה גם לדאוג מראש לחבר או בן משפחה שיחזיר אותה לביתה לאחר הניתוח ויעזור לה בימים שאחריו.

אחרי הניתוח

לאחר הניתוח המנתח יחבוש את המנותחת בתחבושת אלסטית או חזייה כירורגית על חבישות הגזה, וביומיים הקרובים היא תחוש שלא בנוח, וייתכן והיא תבחין גם בדימומים תת עוריים קלים ובנפיחות. על מנת להתגבר על הכאבים המטופלת תקבל תרופות שיקלו עליה. לאחר כמה ימים יחליפו את החבישות או החזייה הכירורגית בחזייה תומכת רכה (חזיית ספורט), אותה תלבש המטופלת במשך כל שעות היממה למשך כחודש וחצי, כאשר לאחר כשבועיים יוסרו התפרים.

כבר לאחר שבוע המנותחת תוכל לחזור לעבודה, אך יומלץ לה להימנע מהרמת חפצים מעל גובה הראש למשך כחודש, ובפרק זמן זה גם להימנע מפעולות הגורמות ללחץ על עצם החזה. כמו כן, במהלך השבועות הראשונים לאחר הניתוח מומלץ להימנע משכיבה על הבטן ומפעילויות הכרוכות בטלטול של החזה. לאחר חודש עד חודש וחצי תוכל המנותחת לחזור לפעילות פיזית מלאה.

סיכונים וסיבוכים

כמו בכל ניתוח, גם לניתוח הרמת חזה ישנם סיכונים שונים וסיכויים לסיבוכים. מדובר בתופעות לוואי כגון דימומים, דלקות, סרומה (הצטברות נוזלים) וזיהומים, בעיות בריפוי של החתכים עצמם, צלקות בולטות מאוד, עיצוב שאינו לשביעות רצון המנותחת וירידה בתחושה באזור החזה. בנוגע לירידה בתחושה באזור החזה, כדאי לציין שלרוב התחושה פגה לאחר כחודש וחצי, ונדיר מאוד שהמצב יישאר קבוע. במקרים נדירים מאוד עלולים להופיע סיבוכים של נמק בעור או בפטמה, והם שכיחים יותר אצל מעשנות כבדות, נשים שסובלות מבעיות בכלי הדם ובנשים עם חזה גדול במיוחד. המנתח ינחה את המנותחת לגבי תסמינים שונים שעלולים להתפתח לאחר הניתוח ומחייבים תשומת לב ופנייה לרופא. כמו כן קיימת תופעת לוואי נוספת, והיא שלאחר הניתוח השדיים נראים יותר מדי גבוהים, אך בעיה זו נפתרת לאחר זמן קצר, והשדיים חוזרים למקומם הטבעי.

עם זאת, יש לציין כי מדובר בתופעות לוואי שאינן שכיחות. על מנת להקטין את הסיכויים לתופעות לוואי אלו, כדאי לבחור במנתח מומחה ולהקשיב להוראות המנתח לפני ואחרי הניתוח. בנוסף לכך, יש לזכור כי מדובר בניתוח שעלול לדרוש ניתוח חוזר בעתיד עקב הריונות, גיל, הרזיה או השמנה, היות ועם השנים, החזה יכול לצנוח מחדש.