בניגוד למקובל לחשוב, המועמדים לניתוחי חזה כיום מונים גברים ונשים כאחד. ניתוחי החזה נעים על פני סקאלה רחבה של סוגים ושיטות, בהתאם לבעיות המשתנות ממטופל למטופל.
עבור רבים מסמל החזה הנשי את האיבר המושך ביותר, וישנה נטייה לאמוד את מיניותה של האישה על פי גודל החזה שלה. גם בקרב נשים רבות ישנו עיסוק בלתי פוסק בגודל השדיים וצורתם, שנעשה פעמים רבות מתוך חוסר שביעות רצון עמוק. לעתים יכול החזה הנשי להיות גדול מדי, והדבר משפיע הן פסיכולוגית והן פיסית, תוך שהוא גורם חוסר נוחות ממשי למטופלת. כמובן שישנם גם מקרים הפוכים בהן סוברות המטופלות כי שדיהם קטנים מדי. גם כאן עשויות להיות השלכות מעמיקות על הדימוי העצמי של המטופלת.
מקרים אחרים של ניתוחי חזה נובעים ממניעים קוסמטיים אך מורכבים יותר, כמו למשל במקרה של שחזור שד בעקבות כריתה. ניתוח שכזה יכול לשנות את אורח חייה של המטופלת מקצה לקצה, תוך שהוא משיב לה תחושה מלאה ונשית. למרות שחלקן הגדול של הנשים מעיד על חוסר שביעות רצון מגודל או צורת החזה שלהן, תהליך של ניתוח כירורגי לשינוי צורתו של החזה הוא הליך דראסטי. ההחלטה על הליך כזה מחייבת היוועצות ברופא, על מנת להבין האם היא מתאימה לניתוח כזה הן מבחינה אנטומית והן מבחינת פרופיל פסיכולוגי. בעקבות העלייה במודעות האסטטית הגברית, ישנו כיום גם פן גברי לניתוחי החזה. גברים הסובלים מחזה שמוט או "נשי" מגיעים אף הם לקבל פתרון כירורגי שישנה את איכות חייהם. מובן שגם כאן צריכה להיבדק התאמה של כל מטופל באופן אינדיבידואלי, שכן מדובר בהליך כירורגי מורכב.
ישנם מספר סוגים של ניתוחי חזה רווחים. עבור נשים מדובר בהקטנה או הגדלה של החזה, ובעת הצורך ניתוח שחזור שד. עבור גברים מדובר, מטבע הדברים, בהקטנת חזה. העקרון בכל הניתוחים הוא זהה: התערבות כירורגית של מנתח מומחה באזור החזה, תוך ביצוע חתך והתערבות במבנה הרקמות. לעתים מדובר בהסרת תאים חיים וחלקי עור הכוללים אף שאיבת שומן. לפני כל ניתוח מקיים הרופא המנתח פגישת ייעוץ בה נעשה תאום מול המטופל או המטופלת לגבי התוצאות הרצויות. בשלב זה חשוב לשמוע גם מה הם הסיבוכים האפשריים בכל אחד מסוגי הניתוחים על מנת לקבל החלטה שקולה ולא "אימפולסיבית", שכן מדובר בניתוחים מורכבים עם זמן התאוששות ארוך וחשש לסיבוכים אפשריים.
הניתוח במוצע בהרדמה מליאה האורכת בין שעתיים לשלוש. במהלך הניתוח מסיר הכירורג רקמות עור ושומן, מרים את הפטמה והעטרה למקומן החדש ומעצב שדיים קטנים יותר. במקרים של חזה גדול במיוחד נעשית צלקת ארוכה מהעטרה עד הקפל שמתחת לשד ולאורכו (צלקת דמויית עוגן), ובמקרים של חזה בינוני הצלקת קטנה ואסטטית יותר, מהעטרה עד לקפל שמתחת לשד.
הסיכונים: במקרים נדירים מופיע נמק בפטמה, לעתים עד כדי התעוררות צורך לשחזור פטמה. באם הדברים מגיעים לידי כך תהיה הפטמה נטולת תחושה, ותלווה באובדן כושר הנקה. בנוסף קיים חשש לאובדן תחושה בפטמה או לחלופין רגישות יתר שצפויה לחלוף עד שנה ממועד הניתוח. בנוסף, אחוזי הסבירות שהמנותחת תוכל להניק גם שנים לאחר הניתוח היא של 20 אחוזים בלבד. קיים גם חשש נוסף לצלקות, במיוחד בקרב מעשנות. לאחר הניתוח ישנם סיכויים להופעת פצעים בעיקר באזורי החתכים. בעיה זו נפתרת לרוב על ידי טיפול אנטיביוטי.
לקריאה נוספת אודות ניתוח הקטנת חזה.
חזה גברי או דמוי שדי אישה מכונה גניקומסטיה. תופעה זו יכולה להישנות במטופלים ממספר סיבות:
בבדיקה מקדימה חשוב לשלול מצב של גניקומסטיה הנובע מפגיעה בכבד או לחלופין ממערכת הורמונלית בלתי מאוזנת.
משך הניתוח: הניתוח נעשה בהרדמה מלאה, ואורכו נע בין שעה לשלוש שעות. באם מתעורר צורך ניתן לבצע במהלכו שאיבת שומן תחת חתך תת עורי שמבצע המנתח. ההליך המקובל הוא כריתת רקמות שומן דרך הפטמה. ישנו גם הליך נוסף המערב המסת שומן מהאיזור באמצעות רנטגן, אך ההמלצה היא להימנע מכך בשל צלקות הנותרות בסיום.
התאוששות: לעתים חולפים גם שלושה חודשים עד שהתוצאה הסופית ניכרת בבירור. לאחר הניתוח חוזר המטופל לביתו (יש צורך בסיוע בימים הראשונים) להתאוששות. מומלץ שלא לחזור לפעילות נורמטיבית בשבוע הראשון. עשרה ימים לאחר מכן מוזמן המטופל לביקורת רפואית. מומלץ שלא לחשוף את האזור המנותח לשמש עקב נטייה לפיגמנטציה.
לקריאה נוספת אודות ניתוח הקטנת חזה לגברים.
ניתוח שחזור שד נועד על מנת להשיב לנשים כרותות שד את אחד האיברים החשובים ביותר לדימויה העצמי של כל אישה. הנשים המתאימות לכך הן כרותות שד שלא נותרו כל גרורות בגופן, ושמתאימות מבחינת חוזק נפשי לתהליך. שחזור שד הוא הליך מסובך ומורכב הדורש מקצוענות רבה, שכן הוא מציב בפני הרופא המנתח את האתגר שביצירת איבר יש מאין, שצריך כמובן להיות אסטטי ותואם לשד הקיים. לעתים נעשית גם פעולה כירורגית על השד הקיים כדי ליצור מראה שווה וסימטרי ככל הניתן בין השדיים. בנוסף, קיימת אופציה לשחזור עטרה ופטמה בשד המשוחזר.
השיטות לשחזור שד משתנות, החל ממיקום שתל סיליקון, שחזור באמצעות רקמות גוף של המטופלת עצמה, ושחזור באמצעות עור ושומן הנלקחים אף הם מבטנה של המטופלת.
סיכונים במקרה של שימוש ברקמה עצמונית: ישנה הצטלקות משמעותית כתוצאה מהניתוח. יש סיכוי לפגיעה בחוזק שרירי הבטן בעקבות השאלת שריר מהאזור. בנוסף תיתכן קליטה לא מוצלחת של הרקמה החדשה (אם בשל חיבור לקוי או אי אספקת דם).
סיכונים במקרה של שימוש בשתלים: תיתכן קריעה של השתל ודליפת סיליקון, התכווצות קופסתית סביב השתל הגורמת לשד מראה נוקשה, תזוזה של השתל המצריכה ניתוח נוסף ואובדן תחושה באזור המנותח.
לקריאה נוספת אודות ניתוח שיחזור שד.
ברוב המקרים מבוצע ניתוח זה בהרדמה מלאה אך ניתן גם לערוך אותו תחת טשטוש. במהלך ניתוח הגדלת חזה מוכנס שתל אל החזה דרך חתך שניתן לבצע בשלושה אופנים: בהיקפה התחתון של עטרת הפטמה, בקפל של השד ובבית השחי.
השתל ממוקם מאחורי בלוטת השד, מתחת לשריר בית החזה או מעליו, כאשר לכל שיטה יתרונות וחסרונות משלה.
ההתאוששות: בימים הראשונים תחוש המנותחת כאבים עליהם ניתן להתגבר באמצעות מאלחשי כאבים. שבוע לאחר הניתוח כבר צפויה המטופלת לחוש ירידה דרסטית בעצמת הכאב. כמו כן צפויה תחושת רגישות וחוסר נוחות העשויות להימשך כחודש לאחר הניתוח.
אין לשפוט את התוצאה הסופית לפני שחולפים חודשיים או שלושה (תלוי בסוג הניתוח), אך בסופו של דבר התוצאה המתקבלת היא של חזה שופע ומלא יותר.
הסיכונים בניתוח הגדלת חזה: במקרים נדירים קיים חשש לדליפה מהשתל, צניחת שדיים, איבוד תחושה, דימומים ושטפי דם.
לקריאה נוספת אודות ניתוח הגדלת חזה.