ישנם מיתוסים רבים סביב נושא השומן ועודף המשקל. רבים מהם כדרכם של מיתוסים, שגויים בעליל. אחת הטעויות הנפוצות היא הסברה כי לאדם הסובל מעודף משקל ישנם בגוף יותר תאי שומן מאשר לאדם רזה. טעות זו נובעת מבורות, ומובילה להתנסות בשיטות רבות לסילוק השומנים המתגלות כלא יעילות ולעתים אף מסוכנות. כמות תאי השומן בגוף האדם מתייצבת ונקבעת לעד כבר בהגיענו לגיל 9. במקרים של אנשים רזים מדובר בתאי שומן מכווצים, בעוד שאנשים הסובלים מעודף משקל סובלים מתאי שומן מורחבים.
המלחמה בשומן העודף הינה מלחמה הכרוכה לא אחת בהרבה תסכול, בעיות דימוי עצמי, ואף הענשה עצמית. אלו שמאסו בחדר הכושר ובשלל דיאטות שונות ומשונות פונים לטיפולים דרסטיים יותר, כאלו המסלקים מן הגוף את השומן העודף בצורה מלאכותית. תחום ההרזייה המלאכותית חווה כל העת חידושים והמצאות המכריזים על עצמם כעל "תרופת פלא" להרזיה מהירה. אולם אפילו רופאים המתמחים בתחום מציינים כיום כי טרם נמצאה אותה גלולת קסמים שתאפשר לגוף האדם לאבד ממסת השומן שלו ותהפוך אותו לרזה באופן תמידי.
עם זאת, כאשר מתאימים את השיטה הנכונה לכל מטופל באמצעות ייעוץ וליווי רפואי מתאים, ישנו לא אחת שיפור משמעותי באיכות החיים של המטופל, בין אם מדובר בשיפור הדימוי העצמי ובין אם מדובר בשיפור התפקוד הפיזי. במפתיע, רבים מהמטופלים הבוחרים לעבור טיפולי שומן לסוגיהם אינם אנשים הסובלים מעודף משקל דרסטי, אלא דווקא מהצטברות נקודתית במקומות שונים בגוף, שמפריעה למטופלים בעיקר מבחינה אסטטית.יתרה מכך: מרבית טיפולי השומן המוזכרים כאן אינם מתאימים לאנשים הסובלים מעודף משקל כרוני. במקרים אלו יש צורך בניתוחים רפואיים שונים כמו קיצורי קיבה- ולא בפתרונות קוסמטיים.
ישנם כמה סוגי טיפולים להסרת שומן. טיפולים כימיים (או "תרופתיים"), טיפולים כירורגיים וטיפולים טכנולוגיים כמו שימוש בלייזר.
טיפולי שומן תרופתיים כוללים מגוון רחב של תכשירים, ביניהם משחות להצרת היקפים, כדורים למניעת תיאבון, משקאות משלשלים והרשימה מוסיפה להתארך. הסכנה בתכשירים אלו היא שלא תמיד מדובר בתכשירים רפואיים ולכן ישנה חובה להיוועץ ברופא. בשל הצפת השוק בתכשירים הממהרים להבטיח שלל הבטחות ולנצל את חוסר האונים של הסובלים מעודף משקל, יעילותו של חלק ניכר מתכשירים אלו מוטלת בספק, ולעתים אף יכולה לגרום לנזקים רפואיים חמורים ואפילו למוות.
תחום טיפולי השומן הכירורגיים כולל מספר שיטות, כשהמקובלת והותיקה בהן היא שאיבת שומן.
ההליך של שאיבת שומן הוא למעשה ניתוח פלסטי לכל דבר. האזורים העיקריים בהם מתבצע בדרך כלל טיפול שומן הם רגליים, ישבן, מותניים, קרסוליים, ברכיים, שיפולי בטן או חזה (אצל גברים). מעבר לכך, שאיבת שומן היא כלי מקובל מאוד ברפואה הפלסטית, המשמש את המנתחים גם בעת ניתוחים קוסמטיים כגון ניתוחי פנים או הקטנת שדיים.
במהלך שאיבת שומן מוחדר אל הגוף צינור השואב באמצעות ואקום את השומן המיותר מאיזור ספציפי בגוף המטופל. בעבר היה נהוג להוציא בצורה זו כמויות עצומות של שומן (גם 15 ו16 ליטרים). מצב זה של שאיבת שומן מן הגוף ללא הגבלה הינו מסוכן ביותר וגרם לא אחת למוות של מטופלים בעת הניתוח, שכן הגוף פשוט לא עמד באובדן העצום של כמויות השומן. במקרים אחרים הופיעו גם תופעות נוספות בעקבות שאיבה מופרזת כגון איבוד כמויות גדולות של דם וצניחת המוגלובין. כיום כמות השומן המקובלת לשאיבה במהלך טיפול יחיד היא של 2 עד 3 ק"ג של שומן. במידה וישנו צורך להסיר כמויות גדולות יותר מוזמן המטופל לטיפול נוסף להסרת שומן כעבור כמה חודשים. משך הטיפול אורך כשעתיים, ולאחריו ישנו צורך בהתאוששות מבוקרת תחת השגחה.
לפני הכנסת המנותח לחדר הניתוחים מתבצעים על גופו סימונים המאותתים לצוות הרפואי מאילו אזורים בדיוק יש להסיר את השומן. לאחר מכן הוא מוכנס אל חדר הניתוחים עובר טשטוש, ולעתים הרדמה מלאה.
החסרון הבולט בטיפולי שאיבת שומן הוא העור העודף שנותר רפוי לאחר סיום הוצאת השומן. בגילאים צעירים יחסית (עד גיל 35) ישנה יכולת שיקום גבוהה יותר לעור, אך בגילאים מתקדמים חלה ירידה בכמות הקולגן והאלסטין בעור, מה שבדרך כלל יוצר טקסטורה גבשושית ורפויה של העור, ומוביל לצורך במתיחת עור.
המסת שומן בלייזר שייכת ל"דור החדש" של טיפולי שומן מכיוון שהיא אינה שיטה כירורגית (ולפיכך היא אורכת זמן מועט ואינה מצריכה זמן התאוששות לאחר הטיפול).
בשיטה זו חודרת קרן לייזר לרקמת השומן, מפרקת וממיסה אותה. היתרון כאן הוא שפעולת הלייזר מחדשת את ייצור הקולגן, שמעניק את המראה המתוח והמוצק, כך שאין צורך במתיחה אחרי פעולת ההמסה. פירוק השומנים נמשך גם מספר שבועות לאחר הטיפול ולכן מתקבלת תוצאה שאינה דרסטית, אלא נעשית באופן טבעי שאינו מעורר תשומת לב מיוחדת. כמו בכל דבר, גם כאן ישנם חסרונות. במקרה של המסת שומן בלייזר מדובר בתהליך המלווה בכאב, ואינו מתאים לאנשים הסובלים ממאסות שומן גדולות במיוחד בכל חלקי הגוף, אלא באזורים ממוקדים וספציפיים. גם כאן מדובר בניתוח שמטרתו היא אסטטית ולא רפואית. בשיטה זו מספיק בדרך כלל טיפול אחד, אולם שימור התוצאות באורח החיים והרגלי האכילה של הפציינט.
עוד תהליך שאינו כירורגי, אלא כימי, ומקורו עוד בשנות השישים. במקור נעשה השימוש בנוזל הפוספטידיל לטיפול בטרשת העורקים. מדובר בחומר כימי ההופך את השומן למסיס במים. החומר מוזרק לאיזורים הסובלים מהצטברות שומן עודף וכעבור כחודשיים מתמוסס השומן במקומות אלו ומפנה עצמו מן הגוף. יש לחזור על הטיפול פעמיים או שלוש. יתרונה של השיטה הוא בכך שאין תהליך החלמה והמטופל יכול לשוב אל שגרת חייו באותו יום. החיסרון הוא ששוב, מדובר בטיפול אסטטי שאינו מיועד לסובלים מהשמנה כרונית ומעודף משקל קיצוני. בנוסף, מלווה ההזרקה בהופעת דלקת שנרפאת במהלך השבועות הבאים. טיפול זה אינו מוכר על ידי הfda ומשרד הבריאות הישראלי.
טיפולי שומן נוספים הקיימים כיום בשוק הם טיפול להצרת היקפים באמצעות אולטרסאונד, גלי רדיו, עיסויים בחומרים שונים, חליפות גוף, ואינספור תכשירים קוסמטיים כגון ג'לים וקרמים (בעיקר למלחמה הכואבת בצלוליטיס). מדי שנה כאמור מתווספים לשוק תכשירים ושיטות חדשים. זוהי אחת הסיבות שחשוב כל כך לבדוק מול איש מקצוע מתחום הרפואה מהי מידת האפקטיביות של שיטות אלו, ומהי מידת התאמתם לסימפטומים הספציפיים שמופיעים אצל המטופל.
טיפולי שומן הם תחום שיש לנקוט בו משנה זהירות. בין אם מדובר בהליכים כירורגים בהם מוסרים תאי שומן בכמויות גדולות מן הגוף, ובין אם מדובר בשיטות טכנולוגיות מתקדמות יותר כגון טיפולי לייזר, אולטרסאונד וכדומה - ישנה חובה שהטיפול ייעשה במכון מקצועי ומוכר, המעסיק אנשי מקצוע מתחום הרפואה בלבד. שימושים לא נכונים בכל אחת מן השיטות המוזכרות לעיל יכולים לגרום לאיבוד דם, צלקות, ונזקים גופניים אחרים העשויים להסתיים גם במקרי מוות.
נקיטת משנה זהירות בעת ביצוע הטיפולים האלו תבטיח כי הטיפול הנבחר עבור הפציינט ישפר את איכות חייו ולא יגרום לו חלילה נזקים נוספים.