גברים רבים הסובלים מהתקרחות בוחרים לבצע טיפולי השתלת שיער על מנת לעצור את נשירת שיערם ואת תהליך ההתקרחות, שנפוץ במיוחד בקרב גברים בישראל. נשירת שיער נגרמת בדרך כלל מקיומו של הורמון ה-DHT האחראי להרס הזקיקים במרכז הקרקפת, קו השיער הקדמי ובאזור המפרצים. אולם גם גורמים כמו חוסר איזון הורמונאלי, מחסור בברזל ואבץ, ואף לחץ וטראומה עלולים לגרום להתקרחות.
ישנם גברים המשלימים עם מצבם ומגלחים את ראשם עד לכדי קרחת מלאה, אך כיום קיימות מספר שיטות לטיפול בהתקרחות. טיפולי השתלת שיער הם מהטיפולים הקוסמטיים הנפוצים ביותר בעולם ובישראל בפרט. את הטיפול עדיף להתחיל לא לפני גיל 25 כאשר מצב ההתקרחות מתקדם יחסית, עם זאת ניתן לבצע השתלת שיער גם בשלבים מוקדמים של התקרחות, לצד הסיכון שאזורים נוספים ימשיכו להידלדל.
מלבד גברים מתקרחים, התהליך מתאים גם לאנשים שאיבדו את שיערם כתוצאה מכוויה, ממתיחת פנים או ממחלה שגורמת לאובדן שיער חלקי. ניתן לבצע את התהליך גם על שיער הגבות והריסים. מטרת טיפולי השתלת השיער היא לפזר את ריכוז השערות בראש המטופל באופן שווה. במסגרת ההשתלה מועתקות שיערות מאזורים בעלי ריכוז גבוה של שיערות על ראש הפציינט אל אזורי ההתקרחות ולמעשה השינוי מתבטא בפיזור השערות על הקרקפת. סיכויי ההצלחה של טיפולי השתלת שיער גוברים ככל ששיער המטופל מקורזל, כהה וסמיך יותר.
טרם קביעת הייעוץ הראשוני אצל הרופא המטפל, רצוי לעבור בדיקה אצל רופא עור המומחה בנשירת שיער ולוודא שנשירתו קשורה לפעילות ההורמון DHT ולא לגורמים אחרים.
במהלך פגישת הייעוץ, תישאל לגבי הציפיות והמטרות שלך מהטיפול שכן לא תמיד בסיומו של הטיפול בלוריתך תתנפנף ברוח, ולכן אחריותו של הרופא להבהיר את התוצאות הצפויות. הרופא יאבחן את מצב ההתקרחות שלך וישוחח עמך על הפרוצדורות השונות העומדות לרשותך. במידה ותימצא מתאים להשתלת שיער תוכל לקבל הערכה של מספר הטיפולים שיידרשו כדי להגיע לתוצאה הטובה ביותר.
יש לציין כי רק כ-60% מהפונים לייעוץ ראשוני להשתלת שיער נמצאים מתאימים. על המועמד האידיאלי להשתלת שיער להיות בעל שיער כהה וסמיך באזור העורף והצדעיים שיאפשר תרומה לשטחים בהם קיימת נטייה להידלדלות והתפתחות קרחת. "תרומת השיער" יכולה לעבור מאותו אדם לעצמו בלבד.
לפני קביעת התאריך לתחילת טיפול השתלת השיער, תתבקש לספק בדיקות דם תקינות ולהימנע משתיית משקאות אלכוהוליים, צריכת טבק או סמים, ושימוש בתרופות שונות שכן חומרים אלו עלולים לגרום לדחיית השתלים.
תהליך השתלת שיער הוא הליך כירורגי הדורש מיומנות גבוהה ביותר. השתלת השיער מותאמת למנותח עצמו והמנתח מתחשב בנתונים כמו צמיחת השיער, צורת ההתקרחות, גודל וצפיפות זקיקי השיער, מראה הפנים ועל פיהם הוא מתכנן את הניתוח. לכן בחירת המנתח תשפיע ישירות על מראה השיער ובשל כך מומלץ לבקש עוד בשלב הייעוץ תעודת התמחות בתחום השתלת שיער, ואף ספר תמונות של פציינטים שעברו את הטיפול.
במהלך טיפול השתלת שיער נלקחות רצועות עור מעורף המטופל, ובהן זקיקי שיער ואלו מושתלות בחתכים מזעריים באזורים הקרחים בקרקפת, בכדי לפזר את ריכוז שיער הראש ולהגדיל את נפחו. השתלת יחידות זקיק היא שיטת השתלת השיער הנפוצה והיעילה ביותר לצורך טיפול בהתקרחות. הטיפול באמצעות החדרת זקיקים, אינו פולשני וגורם להצטלקות מינימאלית בלבד שכן מעורבת בו רק שכבת העור העליונה, ממנה מוצאים הזקיקים. במידה ומספר השערות באזור העורף אינו מספיק, ימליץ הרופא להוציא גם שיערות ממקומות אחרים בגוף ולמקמם בשטח הקירח, במיוחד אם ההתקרחות במצב מתקדם.
טיפול השתלת שיער מבוצע בדרך כלל במרכז רפואי פרטי תוך שימוש בהרדמה מקומית (אתה נשאר ער במהלך הניתוח). לפני הניתוח תקבל אנטיביוטיקה על מנת למנוע זיהום באזור השתלים שעשוי להיגרם כתוצאה מההליך, ושלוש שעות לפני הניתוח עליך להתחיל בצום. זמן הניתוח אורך בדרך כלל מספר שעות וההחלמה נמשכת עד ליום אחד.
בכדי להתחיל טיפול השתלת שיער, מתבצעת הרדמה מקומית של הקרקפת, במהלכה מוציא המנתח רצועת שיער מעורפו של המטופל ומחלק אותה ליחידות מיקרוסקופיות לפי כמות הזקיקים שהיא מכילה. בשלב זה המנתח סוגר את החתך שנוצר בעורף המטופל והצלקת שנותרת כמעט בלתי נראית.
בשלב הבא, המנתח יוצר באזור ההשתלה נקבים מזעריים בהתאם לגודל השתלים. במטרה לשמור על מראה טבעי בוחרים מקבצי שיער הדומים לאלו הקיימים בראש. הנקבים הזעירים ביותר שיכילו בדרך כלל שיערה אחת ימוקמו בקו הקדמי של השיער, והגדולים יותר ימוקמו בחלקים הפנימיים יותר. לאחר שהושלם תהליך יצירת הנקבים מתחיל המנתח בהשתלת יחידות זקיק בראש המטופל. במהלך טיפול ממוצע בהתקרחות ניתן להשתיל בסביבות 3000 – 3500 שתלים בהתאם לתנאי הקרקפת של כל מטופל, כאשר כל שתל מכיל בממוצע עד 3 שיערות. בחירת מיקום וגודל השתל שיוחדר אל קרקפת המטופל במהלך טיפול השתלת שיער תלוי בצורתה ובגודלה של הקרקפת, במראה הטבעי של שיער המטופל, ובמיקום החתכים המתוכננים.
תהליך טיפול השתלת שיער באמצעות הוצאת יחידות זקיק אינו כואב, אתה יכול לשוב לשגרה כיום לאחר הניתוח. לאחר עשרה ימים לא יהיה ניתן כלל להבחין בסימנים, אף שעלולות להיוותר צלקות קטנות ובלתי מורגשות באזורים מהם נלקחו רצועות העור בעלות הזקיקים, מנתח מיומן ינסה לגרום להן להיות קטנות כלל האפשר בעזרת שיער הראש שיכסה אותן. בדרך כלל, טיפול השתלת שיער בטכניקה זו אינו מצריך יותר ממפגש אחד או שניים, אך לעיתים יכולים להתקיים גם ארבעה טיפולים, תלוי במספר השתלים שהושתלו ובסמיכות השיער. במידה והוחלט על המשך הטיפול, מומלץ לבצע הפסקה של כ 10 חודשים בין אחד למשנהו.
יש לזכור כי השיער המושתל מתחיל לצמוח רק לאחר מספר חודשים, ורק לאחר שנה ניתן לראות מלוא תוצאותיו של הניתוח ועל כן יש להתאזר בסבלנות ואופטימיות.
כמו בכל ניתוח, גם טיפול השתלת שיער יכול להסתבך, ועלולים להתפתח באזור זיהומים, דימום או קליטה לקויה של הזקיקים. קיים גם סיכון לסיבוכים בשל ההרדמה בה תהיה במהלך הניתוח. עם זאת, בידיים של מנתחים מיומנים, אחוז ההצלחה של השתלות שיער הוא כמעט מוחלט.
וכך, למרות שמרבית חיינו אנו נוטים להזניח או לזלזל בחשיבות השמירה על שערות ראשנו, רבים מאיתנו הגברים מוצאים עצמנו בגיל צעיר או מבוגר, כאשר מרבית שיערנו אינו על ראשנו. השתלת שיער מבצעים בדרך כלל לאחר גיל 25, מפני שזהו הגיל הנכון בו ניתן לקבל איבחון באופן מדוייק יחסית לגבי מידת תופעת נשירת השיער. אך כיום זה כבר ברור, מה שבעבר היווה אות לבושה אינו חייב להמשך. מאמצי המדע גברו על הטבע וכיום , באמצעים רפואיים משוכללים ניתן לנצח את ההתקרחות ולהשיג אותה כלעומת שבאה. אך עם זאת חשובה מאוד הבחירה ברופא המבצע. ניתוח השתלת שיער הוא הליך כירורגי לכל דבר ואין לעשותו במרפאות שאינן מורשות לכך ע"י משרד הבריאות. מרפאות אלו מחזיקות בכלל הציוד והאמצעים הנדרשים לבצע את ההליך וכן הן מתהדרות במיטב הרופאים הכשירים לבצע הליך זה. חשוב מאוד לזכור בנוסף, כי למרות אחוזי ההצלחה הגבוהים בביצוע הליך זה, עדיין ישנן סכנות קלות שעלולות להיווצר כתוצאה מהניתוח ובמקביל ישנם גם מספר מקרים בהם השתלים לא יקלטו, במקרים אלו אין תחליף לייעוץ מקצועי של רופא פלסטי מיומן אשר יוכל להסביר ולהנחות על המשך הטיפול הנכון ביותר עבורך, ובכל מקרה – אל ייאוש, המדע והרפואה הפלסטית לצדך עומדים איתן.