אסתטיקה

השתלת עצם לסת עליונה - מתי זה נחוץ וכיצד זה מתבצע?

במצב הטבעי, כשמערכת השיניים שלנו שלמה ומתפקדת, פעולת הלעיסה היומיומית מעניקה גירוי לעצמות הלסת, מחזקת אותן ושומרת על צפיפותן ונפחן.

אבל, במקרים שבהם חסרות שיניים - בין אם בשל עקירה, פציעה או כל סיבה אחרת - והטיפול בחוסרים אלה מתעכב, מתחיל תהליך של ספיגת עצם הלסת. היעדר הלחץ והגירוי שמספקות השיניים גורם לעצם להתדלדל ולהצטמק בהדרגה. תופעה זו אינה משפיעה רק על בריאות הפה, אלא גם משנה עם הזמן את מבנה הפנים ואת המראה החיצוני. למרות זאת, חשוב להדגיש שלעולם לא מאוחר מדי לשקם את הפה והלסת ולהחזיר את מראה הפנים הטבעי באמצעות טיפולים מתקדמים.

כשמדובר  בלסת העליונה, קיימים אתגרים ייחודיים שאינם קיימים בלסת התחתונה - איכות עצם נמוכה יותר וקרבה לסינוסים המקסילריים. שוחחנו עם ד"ר אלכסנדר פוזדייב, הבעלים של מרפאת שיניים ד"ר אלכסנדר בקריית אונו, שיש לו ניסיון רב שנים בהשתלות עצם בכלל ובהשתלות עצם בלסת העליונה, שדורשות מיומנות ייחודית. ד"ר פוזדייב הסביר לנו מהי השתלת עצם בלסת העליונה, מתי היא נחוצה ואיך היא מתבצעת.  

מהי השתלת עצם?

השתלת עצם דנטלית היא הליך כירורגי שבאמצעותו הרופא מוסיף חומר עצם טבעי או תחליף דנטלי המיוצר במעבדה, באזורי עצם הלסת שהתדלדלו, על מנת להגדיל את נפח העצם וצפיפותה.

אילו מצבים מצריכים השתלת עצם דנטלית?

השתלת עצם דנטלית מתבצעת במקרים שלהלן:

מילוי שקע של שן שנעקרה; הגדלת רוחב ונפח עצם הלסת ; יצירת בסיס חזק להשתלת שתלים דנטליים; ייצוב ותמיכה בשיניים רופפות; כשמדובר בלסת עליונה לעיתים יש צורך בהגבהת חללי הסינוסים שמתחת לעיניים ובצידי האף; תיקון עצם שנפגעה כתוצאה מטראומה; טיפול באובדן עצם עקב זיהום.

מדוע יש צורך בהשתלת עצם בלסת?

השתלת עצם בלסת נדרשת כשאין מספיק נפח או שאיכות העצם אינה יכולה לספק תמיכה בשתלים דנטליים. עצם הלסת היא התשתית הביולוגית התומכת בשיניים. במקרים של חוסר בשיניים, עצם הלסת נספגת ומתדלדלת, באופן שלא ניתן לעשות השתלה ושיקום דנטלי, אלא אם תבוצע השתלת עצם. ההשתלה מחדשת את העצם, ומאפשרת עיגון יציב של שתלים, כך שהתוצאה תהיה אסתטית ופונקציונלית לאורך זמן.

הליך השתלת העצם

הליך השתלת עצם הוא הליך כירורגי, שמטרתו לעבות את עצם הלסת. לפני ההליך, יבצע הרופא צילומי רנטגן דנטליים וסריקת CT, כדי למדוד את גודל האזור הזקוק להשתלת עצם.

ההליך עצמו מתבצע בהרדמה מקומית. תחילה יבצע הרופא חתך ברקמת החניכיים כדי לחשוף את האזור המיועד להשתלת עצם. לאחר מכן, יניח הרופא את חומר ההשתלה ויסגור אותו באמצעות תפרים. חומר השתל מסייע לעורר היווצרות של עצם חדשה ולייצר בסיס חזק ויציב להשתלה של שתלים דנטליים בהמשך.

במקרים מסוימים עשוי הרופא להוסיף פלזמה עשירה בטסיות דם (PRP) לשתל עצם הלסת. ה-PRP נלקח מדמו של המטופל , במטרה לזרז את הריפוי ולסייע בחידוש רקמת העצם.

הרמת סינוס

הליך הרמת סינוס נעשה כשחסרה שן  או שיניים אחוריות בלסת העליונה. השיניים הללו נמצאות מעל הסינוסים המקסילריים, שהם בעצם חללים מלאי אוויר. חלק מהשורשים של השיניים העליונות הטבעיות מגיעים עד לסינוסים המקסילריים. כשעוקרים את השיניים העליונות הללו, לרוב יש רק דופן דקה של עצם המפרידה בין הסינוס המקסילרי לפה. 

כשדופן הסינוס דקה מאוד, אי אפשר למקם שתלים דנטליים. יש צורך לעבות את העצם. לכן מבצעים הליך הרמת סינוס, שבמהלכו הרופא מניח את חומר העצם בבסיס הסינוס, ובכך מגביה את רצפת הסינוס. חומר העצם המושתל יסייע לייצר עצם חדשה, ויאפשר בסיס איתן ויציב לשתלי השיניים.

במצבים שבהם קיים חוסר ניכר בעצם הלסת העליונה יש צורך בהליך של הרמת סינוס פתוחה, המצריך ביצוע חתך בחניכיים ובעצם הלסת, לצורך הרמת רירית הסינוס, ומילוי חלל הסינוס בחומר עצם. במקרים שבהם התדלדלות העצם היא מינורית, ויש צורך המעט חומר עצם, אפשר לבצע הרמת סינוס סגורה, שהיא הליך המצריך חתך קטן בבסיס הרכס שדרכו מחדיר הרופא את חומר העצם.

תהליך הריפוי אורך בין ארבע לשישה חודשים, תלוי בגודל האזור ובסוג חומר השתל שבו נעשה שימוש. לאחר שעצם הלסת מחלימה והיא חזקה מספיק, אפשר יהיה להשתיל את שתל השן הדנטלי.

כיום קיימת שיטה חדשנית להרמת סינוס - שיטה זעיר פולשנית המאפשרת לבצע חתך קטנטן, ולדחוס את עצם המטופל באמצעות מקדחים מיוחדים לכיוון רירית הסינוס.  כשהעצם נדחסת, הרופא מוסיף את חומר העצם ומיד לאחר מכן מחדיר את השתל הדנטלי.

 

השתלת עצם בלסת העליונה היא הליך משמעותי בשיקום הפה וביצירת תשתית יציבה לשתלים דנטליים ולטיפולים שיקומיים אחרים. המפתח להצלחה טמון באבחון מדויק, בתכנון קפדני, בבחירת השיטה והחומרים המתאימים ביותר לכל מקרה ובבחירת רופא מיומן ומנוסה בהשתלות עצם לסת.