הצרת נרתיק הינה הליך רפואי כירורגי פשוט יחסית, המבוצע בנשים הסובלות מצניחה נרתיקית, התרופפות שרירי הנרתיק, או לחלופין באלו המבקשות להגביר את תחושת העונג בזמן המשגל על מנת להגיע לפורקן מיני- אורגזמה. הנרתיק הנשי הינו איבר עדין המושפע בקלות מטראומות כמו לידות מרובות או שימוש במכשירים שונים בעת הלידה. הנרתיק הוא אמנם איבר גמיש המסוגל להתרחב עד כדי קוטר ראשו של תינוק ולחזור בחזרה לרוחבו המקורי, אולם במרבית המקרים אין חזרה של מאה אחוזים לעומת המצב הטרום לידתי. ככל שמספר הלידות מרובה וגיל היולדת עולה, מאבד הנרתיק מגמישותו הטבעית ושריריו מתרופפים.
כידוע, חיי מין תקינים ומספקים מהווים חלק גדול וחשוב מכל מערכת יחסים זוגית בריאה. במצב תקין של קיום יחסי מין, נוצר בעת החדירה הנרתיקית חיכוך המגביר את תחושת ההנאה עבור שני בני הזוג. אולם לעתים קיימות סיבות המביאות להתרחבות והתרופפות שרירי הנרתיק בצורה ניכרת. במצב זה ישנה פגיעה הן בהנאה המינית של שני בני הזוג, קושי להגיע לאורגזמה ולעתים תחושת מבוכה כללית המלווה ברעשים ותחושות לא נעימים.
במקרים חמורים מביאה התרופפות שרירי הנרתיק גם לנזקים בתפקוד מערכות נוספות בגוף האישה. במקרים קיצוניים נוצר מצב של קפלי עור משתפלים או בצבוץ של חלק מן החלחולת מבעד לשפתי הנרתיק. זהו מצב המוכר לנשים רבות (לאחר לידה או בגיל מתקדם), אך ישנה מבוכה רבה סביב הנושא. גם פנייה לרופא המשפחה או גינקולוג לא תמיד תציף את הבעיה: רופא גינקולוג לא אמור להביא לתשומת לבה של המטופלת את רוחב הנרתיק אלא אם תהיה זו היא שתעלה בפניו את הבעיה. ולכן- השלב הראשון באבחון הבעיה היא כנות עצמית. צניחת נרתיק היא תופעה היכולה לגרום סבל רב לשני בני הזוג: ירידה בדימוי עצמי של האישה הסובלת מהתופעה, יחסי מין בלתי מספקים ומבוכה כללית.הפנייה לתהליך של הצרת נרתיק עשויה לנבוע ממניעים אסטטיים או רפואיים, כשבכל מקרה הנתיב השכיח ביותר הוא באמצעות רופא הנשים המבצע את הקביעה הרשמית בדבר המצב הוגינאלי. במקרה זה הוא המקבל את ההחלטה אם יש צורך בהצרה נרתיקית או שמא דרוש פתרון אחר.
הצרת נרתיק הינה הליך כירורגי שאינו כלול בסל הבריאות, ולפיכך עלותו אינה זולה. הסיכונים אמנם אינם גדולים, אך רופאים רבים נרתעים להפנות מטופלות המבקשות לעבור תהליך שכזה ממניעים אסטטיים בלבד: ישנן נשים המבקשות לעבור הצרת נרתיק אסטטית לאחר שהן חוות בעיות בקשר המיני עם בן זוגן. במקרים אלו יש לוודא האם הבעיות בקשר המיני נובעות מכיוון זה או שמא שורש הבעיה טמון בנושאים עמוקים יותר, והוא מצריך פתרון מסוג שונה (פעמים רבות בעיות בחדר המיטות הן רק סימפטום, ונובעות למעשה ממכלול בעיות בחיי הזוגיות המצריכים טיפול זוגי או "פתרונות עומק" אחרים). לעומתן, ישנן נשים המעוניינות להתחיל פרק חדש בחייהן הבוגרים. נשים אלו חוו לידות בגיל צעיר יותר וכיום הן אמהות לילדים בוגרים המעוניינות ב"סיבוב שני". היציאה ל"פרק חדש" בחיים המיניים דורשת בטחון עצמי שלעתים נפגע ממראה הנרתיק וגם במקרים אלו נמצא הפתרון לא אחת בהצרת נרתיק.
כמובן שהצרת נרתיק היא קודם כל הליך כירורגי רפואי, וישנם מקרים המחייבים התערבות רפואית כמו למשל התבלטות דופן הרקטום הצמוד לנרתיק. (במקרה זה, בניגוד להליך מטעמים אסטטיים ישנה השתתפות של קופת החולים בהוצאות האשפוז והניתוח, כשהמטופלת מרוויחה בונוס של עיצוב הנרתיק מעבר לטיפול בסימפטומים הבעייתיים).
הצרת נרתיק היא כאמור הליך כירורגי המבוצע בידי גניקולוג מנתח המתמחה בפלסטיקה נרתיקית כשההליך מתבצע בבית החולים. במהלך ההליך של הצרת נרתיק המנותחת מורדמת בהרדמה אפידוראלית מקומית או כללית לבחירתה. ההליך קצר באופן יחסי. לרוב מסיים הגינקולוג המנתח את עבודתו בפרק זמן של עשרים דקות עד חצי שעה.
התהליך של הצרת הנרתיק מחולק למספר שלבים. בשלב הראשון מקלפים את הקיר האחורי של הנרתיק. השלב שלאחר מכן כולל את חיתוך הנרתיק למשולש ולבסוף תפירת קירות המשולש זה לזה. הליך זה מאפשר את הפחתת רוחב הנרתיק וכמו כן את הידוק השרירים הרפויים ויצירת תשתית חזקה ותומכת של רצפת האגן.
ההליך של הצרת נרתיק אינו דורש אשפוז, ובמרבית המקרים יכולה המטופלת לשוב אל ביתה כבר באותו יום אם הניתוח נעשה בשעות הבוקר.
תקופת ההתאוששות אורכת כשבועיים עד שלושה שבועות, במהלכם עשויים להופיע כאבים נורמליים. ההמלצה הרפואית הרווחת היא להישאר בבית בעשרת הימים הראשונים שלאחר הניתוח. הדרך המומלצת ביותר להתמודד עם הכאבים היא פשוט להצטייד בכמות מכובדת של משככי כאבים סטנדרטים. בתום השבוע הראשון כבר אמור להופיע שיפור דרסטי ברמת הכאב.
המלצה נוספת חשובה ומועילה למטופלות שעברו טיפול להצרת הנרתיק היא אמבטיות פושרות. המים הפושרים מצוינים לצורך הרגעת האזור הרגיש וחיטויו. אפקט נוסף של האמבטיות הפושרות הוא ריכוך המקום המנותח. הצרת נרתיק אינה דורשת מן המטופלת להתייצב לצורך הוצאת תפרים. הגינקולוג המנתח דואג להשתמש בתפרים הנמסים באופן טבעי כעבור כמה שבועות.
כמובן שישנו צורך להגיע לבדיקת מעקב על מנת לוודא שהאזור נקי מזיהומים והתפרים התאחו כראוי, אך בדיקה זו יכולה להתבצע על ידי הגינקולוג אצלו נמצאת המטופלת בדרך כלל. למעשה, בתוך ארבעה עד שישה שבועות מיום הניתוח יכולה המטופלת לחזור לפעילות מינית תקינה ומהנה יותר עם בן זוגה. התוצאה הסופית היא כאמור הצרה של פתח הנרתיק, ו"שיחזור" של מצבו הטרום לידתי, באופן המגביר את החיכוך בזמן החדירה.
כבכל הליך כירורגי גם במקרה של הצרת נרתיק ישנו חשש מסיבוכים, למרות שהוא נחשב הליך פשוט. הסיבוכים שיכולים לצוץ הם שטפי דם או זיהומים, אך שוב נדגיש כי באופן יחסי ניתן לומר כי זהו הליך כירורגי פשוט ברמת סיכון נמוכה. כמובן שישנה חשיבות מכרעת לשמירה על היגיינת האזור המנותח בתקופת ההחלמה ולאחריה על מנת לוודא כי האזור הרגיש מגליד ומחלים באופן תקין. כל עוד שומרים על תנאים סניטריים טובים לא אמורים להופיע סיבוכים נוספים אולם בהיעדר הכשרה רפואית מתאימה עלול המנתח לגרום נזק לאיברים פנימיים קרובים לאזור המנותח כמו לדוגמא יצירת נקב במעי הגס.
כמובן, שהצרת נרתיק היא הליך כירורגי הנתון גם לביקורת שלילית. מחד ישנם ארגוני נשים זועמים הטוענים כי זוהי הפקעה של קודש הקודשים הפרטי ביותר בידי סכין המנתחים. מאידך- ישנם רופאים הסוברים כי הצרת הנרתיק אינה בהכרח מגבירה את ההנאה מקיום יחסי המין, כשמדובר כאן בתופעה פסיכוסומאטית לכל דבר.
ההחלטה, בסופו של דבר, נתונה בידי כל מטופלת ומטופלת. מובן שבמידה והמטופלת נהנית מחיי מין עם בן זוג קבוע מוטב שתגיע להחלטה בשיתוף עם בן זוגה. ישנה חשיבות רבה לתמיכה מהסביבה הקרובה ושיתוף בן הזוג בתהליך קבלת ההחלטה. התופעה של צניחת נרתיק הינה תופעה ידועה בקרב אחוזים גדולים מהנשים בעיקר לאחר לידה. באמצעות הניתוח הפשוט להצרת הנרתיק יכולות היום נשים רבות להשיב לעצמן את ביטחונן העצמי ולהפטר מרגשות הבושה הכרוכים במצבן.