הסרת שיער הייתה, בעבר הלא רחוק, נחלתן של הנשים בלבד, שנתפסו בתרבות המערבית כמין ה"יפה" וה"אסתטי". עם העלייה ברמת המודעות האסתטית הגברית בשנים האחרונות, הפכה הסרת השיער מקובלת גם בקרב גברים המבקשים להפטר משיער עודף (האזורים הפופולאריים לרוב להסרת שיער גברית הם הגב העליון והחזה).
במקרה של הסרת שיער חשוב להבדיל בין תופעה של הסרת שיער מטעמים אסתטיים לבין שיעור יתר משמעותי. נשים המגיעות לטיפולי הסרת שיער, וסובלות מאחוזי שיעור גבוהים, מופנות בדרך כלל לבדיקה הורמונאלית, כדי לשלול חוסר איזון הורמונאלי (המשפיע על מערכות נוספות בגוף).
למרות שברוב המקרים שיער עודף אינו מהווה כל סיכון רפואי או הפרעה לתפקוד תקין, התופעה משפיעה במידה ניכרת על הדימוי העצמי. עודף שיער יוצר, פעמים רבות, תחושת מבוכה, המתבטאת בחוסר רצון להיחשף במקומות כמו ים, בריכה חדר כושר או אפילו בקושי בלבישת בגדים קצרים או חשופים יותר. לחברה שאנו חיים בה כיום יש תפקיד חשוב ביצירת תחושת חוסר הנעימות. שיער עודף, אצל נשים וגברים גם יחד, זוכה לא אחת לרתיעה מצד הסביבה ומעורר תשומת לב יתרה (במיוחד בקרב נשים הסובלות מהתופעה).
אלו המסרבים (ובעיקר- מסרבות) להשתעבד למלאכת הסרת השיער, יאלצו להשלים בדרך כלל עם יחסה הלא מקבל של הסביבה. הרוב יפנו לטיפולי הסרת שיער מסוגים שונים, על מנת לזכות באיכות חיים משופרת ובדימוי עצמי משופר. מטרתו של הליך הסרת שיער היא לסלק את השערה מן הזקיק שלה (השורש), על מנת לעכב צמיחה חוזרת ובבוא הזמן להחליש אותה בצורה משמעותית.
הסרת שיער שלא מן השורש (כמו גילוח), מביאה לעיבוי השורש ולהתחזקות קצב הצמיחה. זוהי הסיבה שהטיפולים השונים להסרת שיער מתמקדים כולם ב"מיגור התופעה מן השורש". למרות שבשנים האחרונות התווספו לשוק טיפולי שיער רבים, המכריזים על עצמם כפתרון תמידי לבעיית השיער המיותר, אין כיום שום שיטה להסרת שיער המבטיחה מאה אחוזי הצלחה.
כיום קיימות בשוק שיטות מגוונות להסרת שיער. לצד טיפולים וותיקים יותר, כמו הסרת שיער בשעווה חמה או שימוש במכונת הסרת שיער חשמלית, נוספו, עשרים השנים האחרונות, גם טיפולים טכנולוגים יעילים יותר.
במהלך טיפול אפילציה מוחדרת מחט אל שורש השערה, ועל-ידי חימום שלו (תהליך האורך שניות ספורות), נהרסים כלי הדם המזינים את השערה. בניגוד לטיפולי לייזר, מתאים סוג זה של טיפול כמעט לכל האוכלוסייה (במיוחד למקרים של שיער בהיר), למעט הסובלים מבעיות בקרישת דם (בשל הדימום הקל שנוצר במהלך הטיפול). ניתן לחזור על הטיפול גם במרווחים של שבוע או שבועיים. לטיפולי אפילציה יתרון ברור בטיפולי פנים, שכן אין צורך לחכות פרק זמן ממושך בין טיפול לטיפול. סוג זה של הליך הסרת שיער עשוי להתאים פחות למשטחי שיער גדולים ולשיער עבה וכהה, בשל פרק הזמן הארוך והטיפול שכרוך באי נוחות מסוימת (טיפולי אפילציה כרוכים בכאב קל אך לרוב מתרגל הגוף לתחושה במהלך הטיפול. לרגישים יותר ישנה אפשרות להשתמש במשחה מאלחשת).
הסרת שיער בלייזר היא שיטה חדשה באופן יחסי, והיא מבוססת על העיקרון לפיו זקיק השערה יכול לקלוט אור בתדר מסוים, המחמם את השערה כולה. בשיער כהה (לא בלונדי או ג'ינג'י) יש פיגמנט המכונה מלנין. למלנין יכולת "לבלוע" גלי קרינה באורכים קצרים, ועל כך מושתתת בדיוק השיטה. במהלך הטיפול מכוונת קרן לייזר בכל פעם לאזור מוגדר, קרני הלייזר מוליכות חום דרך השערה עד לזקיק ומביאות להרס שלו. בצורה זו מושמד זקיק השערה כליל והדבר מוביל, לאחר מספר פעמים, לדילול באזורי הצמיחה, ולהפיכת השיער לדק יותר. המטופלים האידיאליים לתהליך הסרת שיער בלייזר הם בעלי גון עור בהיר ופיגמנט שיער כהה. במקרים בהם גון העור כהה, נובע הדבר מריכוזי מלנין גבוהים בתאי העור, והדבר עשוי לגרום לכוויות ולירידה משמעותית באחוזי ההצלחה של הטיפול. הטיפול פשוט יחסית ורמת הכאב שחווה המטופל היא מינימאלית. יש לחזור על הטיפול מספר פעמים, המשתנה ממטופל למטופל, ולכן מומלץ שלא לבצע את הטיפול במכון המתחייב להצלחה לאחר מספר טיפולים מוגבל.
בניגוד למכשיר הלייזר, הפולט אור מרוכז באורך אחד בלבד כשכל גלי האור מקבילים זה לזה, בטיפול הסרת שיער באמצעות גלי אור (IPL-Intense Pulse Light) משתמשים במכשיר הפולט הבזק אור המזכיר פלאש של מצלמה. גלי האור הנפלטים אינם מקבילים, וישנה אפשרות בטיפול זה לסנן את האור בפילטרים שונים, לצורך יצירת פולסים מעל אורך גל מסוים, בהתאם לצרכי הטיפול.
מבחינת אחוזי ההצלחה, אין שוני משמעותי בין שיטה זו לבין הטיפול בלייזר, וניתן להגיע לתוצאות דומות בשני סוגי הטיפול. אחד המכשירים הביתיים המבטיחים בתחום הסרת שיער בקרן אור הוא מכשיר סנסאפיל הסרת שיער.
קיימות שיטות רבות להסרת שיער זמנית, עליהן יש לחזור אחת לכמה שבועות או חודשים. במקרים אלו התוצאות משביעות רצון ומביאות לאזור נקי משיער כמעט לחלוטין אך ה"מחיר" הוא חזרה רבה יותר על כמויות הטיפולים. יתרה מכך - טיפולים אלו נוטים להגביר את קצב הצמיחה של השיער ולא לדכא את צמיחתו, כיוון שהפגיעה בזקיק השערה אינה קיימת או שאינה מוחלטת (זאת אומרת שאין הוצאה מוחלטת שלו מן הגוף אלא רק של השערה עצמה). בשוק קיימות מספר משחות להסרת שיער, הממיסות את השערה. משחות אלו יש למרוח על המקום הרצוי ולהסיר כעבור כעשר דקות. יתרונן של משחות אלו הוא שהן אינן מכאיבות, אך חסרונן טמון באחוזי ההצלחה הפחותים מאלו של השיטות האחרות.
גילוח היא שיטה נוספת, הנפוצה אצל גברים ונשים כאחד. פעולת הגילוח רק מגבירה את קצב צמיחת השיער ואף גורמת לטקסטורה קוצנית ולא נעימה באזור המגולח. גילוח שיער מומלץ בעיקר לנשים בעלות שיער בהיר דק ודליל ולא לאלו הסובלות משיער עבה וכהה, שכן במקרים כאלו השיער רק מתעבה יותר וצמיחתו מואצת.
הסרת שיער לגבר אינה שונה באופן מהותי מאף אחת מהשיטות שהוזכרו כאן. מכיוון שהשיער הגברי נוטה להיות סמיך ועבה יותר, מומלצים טיפולים יסודיים וחזקים יותר, כגון טיפולי לייזר או הסרת שיער בקרן אור. טיפולי אפילציה לגברים בעלי שיער סמיך אינם מומלצים, כיוון שאלו רק יקרעו את השערה ולא יעקרו אותה מן השורש, ובנוסף יגרמו כאבים מיותרים ורבים למטופל.
כל שיטה להסרת שיער כרוכה בסיבוכים אפשריים. בשיטות הטכנולוגיות המתקדמות יותר ישנה חובה שהטיפול יעשה על ידי איש מקצוע מוסמך מתחום הרפואה, כיוון ששימוש לא נכון בלייזר או קרני אור יכול להביא לתוצאות הרות אסון. בשיטות הביתיות יותר אין חשש מסיבוכים וסיכונים מיוחדים אך במקרה בו נעשה שימוש בתכשירים שונים, יש לבצע בדיקת רגישות, על מנת לשלול תגובה אלרגנית לאחד הרכיבים.
מכיוון שברוב השיטות הסרת שיער מערבת מגע עם העור, הנזקים הנפוצים ביותר הם כוויות או חתכים. אלו יכולים להימנע על ידי שימוש בסביבת עבודה מתאימה, והסתייעות באיש/ אשת מקצוע מנוסה.