אין צורך להכביר במילים בנוגע לחשיבותם של שיניים יפות ולבנות. הפנים הם כמו חלון הראווה שלנו. אנשים שופטים אותנו, מתרשמים מאיתנו, מתאהבים בנו, או סולדים מאיתנו הרבה בזכות מה שהפנים שלנו משדרות. מכאן ששיניים מטופחות ולבנות הן תנאי הכרחי לחיוך מושלם, ולפנים קורנות. כולנו נולדים עם שיניים לבנות. הצרה היא שבמהלך השנים, הולך ומשתנה צבען של השיניים כתוצאה מהרגלים שונים שאנו מטפחים. עישון, אכילה, צחצוח שיניים לא נכון, אלו ועוד עשרות גורמים יום-יומיים עשויים להכהות את שיננו ולפגום בלובן ובאסתטיקה שלהן. טיפול הלבנת שיניים נחשב לטיפול פשוט, נגיש ופופולארי מאוד, שבצורה פשוטה וללא השקעה גדולה מדי יוכל להחזיר את מצב השיניים שלכם לקדמותו.
שתי סיבות עיקריות גורמות להעכרת צבע השיניים שלנו. הסיבה הראשונה והסבירה יותר היא כתוצאה מכתמים חיצוניים, הנגרמים לרוב על ידי עישון, שתיית קפה, שתיית תה ועוד. הסיבה השנייה לכך היא כתוצאה מצביעה פנימית של חומר השן, שנגרמת ע"י דלקות וחורים.
השיניים שלנו בנויות ממספר שכבות. השכבה הפנימית ביותר נקראת מוך השן וזוהי למעשה רקמת תאים המכילה כלי דם ועצבים. את מוך השן עוטפת רקמה קשיחה הנקראת דנטין (שנהב). השכבה החיצונית ביותר מורכבת מחומר הנקרא אמייל (זגוגית). שחיקת האמייל גורמת לרגישות גבוהה יותר בשן וזאת בשל חשיפה של מוך השן המכילה את העצבים. שחיקת האמייל בגיל מבוגר משווה לשן מראה כהה ועכור. עששת המגיעה לשכבת הדנטין הפנימית או למוך השן מטופלת באמצעות טיפול שורש בשן אשר במהלכו מסולק מוך השן.
צבע השיניים שלנו נראה כהה או בהיר יותר וזאת בהתאם לגוון העור. שיניים של בעלי עור כהה יראו לבנות יותר משיניים של בעלי עור בהיר. בנוסף לזה יש גורמים סביבתיים כולל תזונה המשפיעים על גוון השיניים שלנו. האמייל והדנטין סופחים חלקיקים מגורמים חיצוניים שונים, כגון שתייה ואוכל, כמו גם מגורמים פנימיים שמקורם בכלי הדם שנמצאים בתוך השן. תופעה נפוצה הגורמת לכהות שיניים היא בליעת תרופות ילדות, דוגמת אנטיביוטיקה (מסוג טטרהציקלין), שעשויות להגיע מכלי הדם אל הדנטין ולשנות את צבע השיניים. גם נמקים של כלי הדם ועצבי מרכז השן, מחלות סיסטמיות, ומחלות התפתחותיות, עשויים להכתים ולהכהות את חלל השן הפנימי.
לאור הגורמים השונים לכהות השיניים, קיימים 2 טיפולי הלבנת שיניים עיקריים. במקרים בהם השתנתה צבעה של השן בעקבות כתמים חיצוניים, הטיפול המומלץ יהיה הברקת השן, הסרת הכתמים, וניקוי באמצעים מכאניים וכימיים חיצוניים. במקרים בהם השתנה צבעה של השן בעקבות כתמים פנימיים תתבצע הלבנת שיניים פנימית. בטיפול זה יסולקו החומרים המזהמים מתוך השן ע"י תכשירים רפואיים שונים על בסיס מי-חמצן.
קיימות טכניקות שונות להלבנת שיניים באמצעות מי חמצן, שלכל אחת מהן יש את יתרונותיה וחסרונותיה, ויעילותן תימדד לרוב בהתאם לבעיה הספציפית שבגללה הוכהו שיניו של המטופל הפוטנציאלי.
הלבנת שיניים אשר סובלות מכתמים חיצוניים היא, כאמור, הבעיה הפשוטה ביותר והטיפול בה מתבצע במרפאות השיניים באמצעות משחה שנמרחת בעדינות על השיניים, שיקורצפו לאחר המריחה באמצעות מברשת מכאנית מיוחדת. שיטה נוספת להסרת כתמים חיצוניים היא באמצעות התזת זרמי מים בלחץ חזק המהולים באבקה אבריזית באמצעות התקן רפואי מיוחד המשמש להלבנת שיניים.
קיימות בשוק משחות שיניים רבות המתהדרות בכך שהן מלבינות שיניים. יתרונן של משחות שיניים אלו (המוצלחות שבהן לפחות) הוא שהן מכילות אחוזים קטנים של חומרים אבריזים, שבהם עושים שימוש גם בקליניקות ובמרפאות שמלבינות שיניים. חסרונן של משחות אלו הם הריכוזים הקטנים של החומרים האבריזים, ומלאכת הצחצוח הביתית שלא יכולה להשתוות להתקנים הרפואיים המתקדמים המצויים בקליניקות השונות ולפיקוח הרפואי הצמוד.
כמו שכבר נכתב, הלבנת שיניים בעלות כתמים פנימיים מתבצעת ע"י שימוש במי-חמצן המכילים חומרים פעילים שנקראים פרוקסידים. חומרים פעילים אלו תוקפים את האזורים המזוהמים שבתוך שיני המטופל ומפרקים אותם, מה שמביא להבהרתן של השיניים. עוצמת ההבהרה של תכשירי מי-החמצן השונים תלויה בריכוז החומרים הפעילים ובאיכותם. על פי רוב, ככל שיהיה ריכוז מי-החמצן גבוהה יותר, כך תהיה פעולת תכשיר ההלבנה מהירה ואפקטיבית יותר.
שיטה נוספת שצוברת אוהדים רבים בשנים האחרונות היא הלבנת שיניים באמצעות קרני לייזר. אחד הפרמטרים שמשפיעים על מלאכת הלבנת השיניים הוא הטמפרטורה והחשיפה לאור. הלבנת שיניים בלייזר מסתמכת על העיקרון הזה, כאשר קרני הלייזר מזרזות ומעוררות את תכשירי מי-החמצן כך שפעולתם תהא אפקטיבית ומהירה יותר. באמצעות טכניקה זו, ניתן להלבין את השיניים לגמרי בטיפול של שעה. אלא שמדובר בטיפול יקר יחסית, שעשוי לגרור תופעות לוואי של כאבים, צריבות, וכוויות בדרגות גבוהות, במידה והמטפל לא יהיה מקצועי ואמין מספיק. משום רגישות הטיפול והסיכונים הרבים שכרוכים בו, מומלץ לברור בקפידה את הקליניקות המספקות אותו, ולעבור אותו רק אם אתם סמוכים ובטוחים במקצועיותם וניסיונם של המטפלים.
טכניקה נוספת ושכיחה מאוד, היא הלבנת שיניים באמצעות ערכה ביתית. אפשר להלבין את השיניים בצורה איכותית, ללא סיכונים משמעותיים ובמחיר זול יחסית באמצעות שימוש בתכשירים ביתיים המכילים ריכוז מי-חמצן נמוך ונמכרים על פי מרשם רפואי. לאחר בדיקת הרופא ואבחונו אודות מצב שיני המטופל, הוא יכין לו תבניות אישיות שיכילו ריכוז של חומרים בהם ישתמש המטופל בביתו לצורך הלבנת שיניו. מדובר בתבניות מיוחדות המכילות חומר דמוי-ג'לי, אותו ירכיב המטופל על שיניו, בהתאם להנחיות הרופא. מדובר בטיפול אפקטיבי ונוח מאוד, אשר יתרונו הגדול הוא שהמטופל מתזמן בעצמו את זמן הטיפול על פי לוחות הזמנים הפנויים שלו.
לפני שנים ספורות הומצאו תכשירים ביתיים הנמכרים ברשתות הפארם השונות, שבעזרתם ניתן היה להלבין שיניים ללא מרשם רופא. תכשירים אלו הם בעלי ריכוזי מי-חמצן מאוד נמוכים, והם מגיעים במספר סוגים: מדבקות אותם מדביק המטופל על שיניו, ומעיין נוזל דמוי לקה אותו מורח המטופל על שיניו. תכשירים אלו הם זולים יחסית ובטוחים מאוד לשימוש, אך חסרונם נעוץ בעוצמת ההלבנה שלהם – הם יצליחו לעשות עבודה טובה רק לאורך שימוש ממושך, והתוצאות לא תהיינה מידיות כמו בטיפולים האחרים.
כמעט ולא קיימות תופעות לוואי וסיכונים בטיפולי הלבנת שיניים באמצעות מי-חמצן, אך כדאי להיות ערים לסכנות האפשריות של טיפול לא זהיר כדי לנסות להימנע ממקרים מצערים. חלק מהמטופלים במי-חמצן עשויים לסבול בימים הראשונים של הטיפול מרגישות גבוהה של השיניים לחום ולקור (תופעה סטנדרטית, שעוברת במהרה).
במידה והחלטתם על טיפול בייתי, יתכן ובמקרים נדירים תתפתח אצלכם רגישות חריפה שלא נובעת מסתימות או סדקים בשן. במקרים כאלו מומלץ מאוד להפסיק את הטיפול לפרק זמן של ימים ספורים, בהם תצחצחו את השיניים ביסודיות ותשתמשו במי-פה המכילים פלואריד. לאחר ההפסקה הקצובה תוכלו לשוב ולהמשיך את טיפול הלבנת השיניים הביתי, אך נסו להפחית את מינון מי-החמצן בהם אתם משתמשים.
תופעות לוואי מוכרות נוספות שעשויות להתעורר במהלך טיפול הלבנת שיניים הן תחושות שורפות בחניכים, שנויים בתחושת הטעם, גירויים, יובש, תחושות לא נוחות בחיך העליון ובמקרים חמורים יותר – הופעת שלפוחיות. תופעות כאלו יופיעו בדרך כלל במקרים בהם החניכיים נחשפו לחומרים המחמצנים, ולכן מומלץ להקפיד להגביל את השימוש לשיניים בלבד ולא לחרוג לחלקי חלל הפה האחרים.
וכמו בכל טיפול רפואי, גם במהלך טיפולי הלבנת שיניים כדאי לברור טוב את הקליניקה או את התכשירים הרפואיים בהם אתם עושים שימוש. משום שמדובר בטיפול באיברים רגישים מאוד בגופנו, טיפול מרושל ולא אחראי עשוי להמיט עלינו תוצאות מצערות, שיגרמו לנו לסבל, כאבים וצריבות.