נשים רבות ברחבי העולם מייחלות לשיער חלק, גולש ונעים למגע. במשך שנים רבות נמצאו פתרונות שונים לבעלות שיער מתולתל או גלי, כגון "אבו-עגלה", פן והחלקות שונות. הבעיה החלה כאשר פתרונות זמניים כגון פן ו"אבו עגלה" לא שרדו את הלחות ואת ימי הקיץ החמים בישראל, ואילו ההחלקות השונות לא רק שלא החליקו לגמרי את השיער, אלא גם פגמו בו, החלישו, והרסו אותו.

לפני מספר שנים הגיעה לארץ ההחלקה היפנית, שפותחה על ידי כימאית וספרית יפנית בשם יוקו ימשיטה. החלקה זו שמה לעצמה למטרה להחליק כל סוג של שיער באופן קבוע, תוך שמירה על בריאותו וחיוניותו. בניגוד לסוגים אחרים של החלקות הפונים אך ורק ללקוחות בעלי שיער עמיד, טבעי וחזק, החלקה יפנית ניתן להעביר גם על שיער פגום, ועל שיער שעבר טיפולים כמו סלסול, החלקות אחרות או צבע, כל עוד הנזק אינו גדול מדי.

המחיר של החלקה יפנית בארץ נע בין אלף לשבעת אלפים שקלים, וכיום מבצעים אותה במספרות רבות ברחבי המדינה, כאשר קיימים מספר סוגים שונים של החלקה יפנית אשר קיבלו אישור ממשרד הבריאות הישראלי והעולמי.

החלקה יפנית והשיער שלנו

על מנת להבין את יתרונותיה של ההחלקה היפנית, מוטב להסביר קודם כל את מבנה השערה. שערנו מורכב מחלק חיצוני וחלק פנימי. החלק הפנימי אחראי לצורת השיער, והוא מכיל פיגמנטים וחומצות אמינו, ולחלק החיצוני קוראים קוטיקולה. הקוטיקולה מורכבת מחומר שקוף המונח אחד על השני כמו גג רעפים. תפקידה של הקוטיקולה הוא להגן ולשמור על החלק הפנימי של השער, והיא זו שנותנת לשיער את הברק והחיוניות. אחד היתרונות הגדולים של ההחלקה היפנית הוא שהיא לא מזיקה לקוטיקולה, ולכן לאחר סיום ההחלקה השיער לא מאבד את המראה הטבעי והגולש.

דרך הפעולה של חומר ההחלקה בהחלקה היפנית היא כפולה. מדובר בחומר החלקה הכולל מצד אחד חומר כימי המיועד לשבירת המבנה הפנימי המולקולארי של השערה, ומצד שני חומר מזין שתפקידו לעזור לשערה להתאושש לאחר ההחלקה, להזין אותה ולטפל בה. חומר זה כולל מולטי ויטמינים שונים, תמציות חלבונים, מינרלים, קולגן וקרטין.

על מנת שתוצאות ההחלקה יצאו מקסימאליות וכדי שהשערות לא יפגעו, הספר או מעצב השיער יתאימו את המינון של החומר הכימי והחומר המזין לפי מצבו של השיער, זאת לפי ההיסטוריה שלו, חוזקו ומצב בריאותו, כך שהנזק לשיער ולבריאותו יהיה מינימאלי עד אפסי.

חידוש נוסף שהביא עימה ההחלקה היפנית הוא השימוש במחליק קראמי ממוחשב, שהוא מכשיר צר וארוך, שמשמש בפועל כמעין מגהץ של השיער. תפקידו של המחליק הוא לקבע את השינויים שנעשו בגוף השערה, למתוח אותה ולייצר את המראה הסופי, החלק והמשיי.

יתרון נוסף של ההחלקה היפנית הוא שלאחר ההחלקה ניתן לסלסל בחזרה את השיער ולצבוע אותו היות והשיער נותר מספיק בריא וחזק.

למי מתאימה החלקה יפנית

כמעט כל אחד יכול לעבור החלקה יפנית, היות ומדובר בהחלקה אשר ניתן לעשות גם בשיער פגום ולשיער שעבר טיפולים כמו סלסול, החלקות וצבע. עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שיש מספר מצבים שבהם כדאי להימנע מלעבור החלקה יפנית היות והיא תהיה פחות אפקטיבית או תגרום לנשירה ושבירה מאסיבית של השיער. מדובר באנשים שהשיער שלהם טופל בחמצן עם אחוז גבוה, לאנשים בעלי שיער פגום ושרוף מאוד, לאנשים שעברו החלקת קליאופטרה (החלקה טבעית מצמחים ומינרלים שמחליקה את השיער וצובעת אותו בשחור), ולאנשים בעלי שיער קצר מאוד. כמו כן לאנשים עם שיער מקורזל במיוחד לא כדאי לעבור החלקה יפנית, היות ובכל פעם שהשער יגדל במקצת ההבדל בין השיער המוחלק לשיער הטבעי יהיה מורגש מאוד, ולכן יהיה צורך בחידוש של ההחלקה לעיתים קרובות ביותר, ומדובר בתענוג שהוא גם יקר וגם אינו בריא לשיער כשהוא נעשה לעיתים קרובות כל כך.

על מנת לדעת אם השער מתאים להחלקה יפנית ואם הוא יעמוד בטיפול בגבורה, מומלץ לתלוש אחת משערות הראש, להחזיק משני צדדיה ולמתוח אותה בעדינות. במידה והשערה נקרעת בקלות, מוטב לוותר על ההחלקה. אם השערה עמידה ולוקח זמן עד שהיא נשברת סימן שהשיער חזק מספיק ומתאים לתהליך ההחלקה.

ביצוע החלקה יפנית

החלקה יפנית עושים אך ורק במספרה או מכון המורשים לכך ואצל מעצב שיער המוסמך לכך. מוטב לבחור במקום בעל מוניטין וניסיון בתחום על מנת למזער נזקים ולדאוג לתוצאות אופטימאליות. משך הטיפול הוא בין שעתיים לשש שעות, בהתאם למצב השער, אורכו ונפחו.

בשלב הראשון הספר יאבחן את השיער, יבדוק את מצבו וישאל לגבי ההיסטוריה של הטיפולים שנעשו בו. לאחר שכל האינפורמציה תהיה בידיו, יחליט הספר על היחס בין החומרים הכימיים לבין החומרים המזינים שיהיו בתמיסת ההחלקה.

לאחר שנעשו כל ההחלטות, ירטיב הספר את השיער וימרח עליו חומרי הגנה שונים שתפקידם למזער את הנזק שיגרם לשיער, ואז השיער יהיה מוכן להחלקה. בשלב הזה הספר ימרח את חומר ההחלקה שמגיע כג'ל או כקרם, וישאיר אותו על השיער לפרק זמן שנקבע מראש בהתאם למצב השיער. תהליך זה למעשה "פותח" את הקוטיקולה (השכבה החיצונית של השערה) ומחדיר אליה חומרים כימיים שישנו את המבנה המולקולארי שלה ואת הקשרים הגופרתיים שבה, אך גם יזינו אותה. לאחר פרק זמן זה שוטפים את השיער ומורחים עליו חומר מנטרל שתפקידו "לנעול" את השערה לאחר שנעשו בה השינויים.

בשלב זה מחליקים את השיער ומותחים אותו באמצעות מחליק השיער הקראמי. יתרונו של מחליק השיער הוא בכך שהוא שומר על אותה דרגת חום בכל נקודה בשיער אליה הוא מגיע, וכך הוא יוצר תוצאה אחידה וחלקה לגמרי. למעשה המחליק הקראמי סוגר את הרעפים של הקוטיקולה בצורה מושלמת בלי לפגוע בהם. זוהי פעולה שנמשכת זמן רב מאוד, היות ולא ניתן לעבור על קבוצות שיער גדולות, וחייבים לעבור על כל קבוצת שיער קטנה בנפרד. שלב זה מקבע את השערה במצבה החדש והחלק באמצעות חום אחיד וגבוה, שגובה הטמפרטורה שלו נקבע לפי מצב השיער: כאשר מדובר בשיער צבוע משתמשים בטמפרטורה של 160 מעלות, וכאשר מדובר בשיער טבעי מדובר בטמפרטורה של 180 מעלות. לסיום ההחלקה מורחים על השיער קרם הזנה מיוחד ושוטפים אותו.

לפני החלקה יפנית

ראשית כל, כדאי לבחור במקום המתמחה בהחלקות יפניות ומוסמך לעשות אותן. כדאי לברר במספר מקומות ולבחור בספר בעל ניסיון בסוג זה של החלקה. מוטב לשים לב גם להפרשים הגדולים במחירים בין המספרות השונות - הפרשים אלו לא בהכרח מעידים על טיבה של ההחלקה.

שנית, מומלץ לבצע החלקה יפנית בתקופת החורף, זאת משום שהטמפרטורה הגבוהה בשאר העונות גורמת לשיער להיות יבש וחלש יותר, ובעת הטיפול מוטב שהשער יהיה במיטבו.

לסיום, לא כדאי לחפוף את השיער מיד לפני ההחלקה, אלא מספר ימים לפניה. חפיפת הראש מוציאה את השומן שנמצא על עור הקרקפת, ובהתאם לכך הקרקפת חשופה יותר. היות ומדובר בחומרים כימיים, לא מומלץ לחשוף אליהם את הקרקפת כשהיא במצב רגיש שכזה. מאותה סיבה כדאי גם לבקש במספרה שלא ישפשפו את הקרקפת כאשר חופפים אותה, וכך להגן טוב יותר על עור הראש.

אחרי החלקה יפנית

כמו אחרי כל טיפול כימי בשיער, השיער לאחר ההחלקה יהיה רגיש יותר. לכן מומלץ להשתמש בחומרי טיפוח איכותיים ובמוצרים הספציפיים של החברה המייצרת את ההחלקה היפנית שבוצעה, היות והם מיועדים לשיער שנמצא בדיוק במצב זה. בנוסף לכך, מומלץ להשתמש גם בחומרים משלימים המוסיפים לחות לשיער.

במשך כיומיים לאחר ההחלקה מומלץ להימנע מחפיפת השיער, מחשיפה ללחות גבוהה ומאסיפת השיער או תפיסתו בקליפסים וסיכות. בנוסף לכך, לאחר החלקה יפנית מומלץ להעביר את השיער פעם בחודש טיפול במסכת שער על מנת לחזקו, ולגזור קצוות פעם בחודשיים כדי לשמור על חיוניותו.

סכנות, חסרונות ותופעות לוואי

היות ומדובר בטיפול כימי המשנה את הקשרים הגופרתיים בשערה, רופאי עור ומומחים שונים טוענים כי מדובר בטיפול ההורס את מבנה השערה. עם זאת, יחסית לטיפולים אחרים מדובר בנזק מזערי, זאת בגלל הציפוי מחדש בקרטין (החומר ממנו מורכבת הקוטיקולה) אשר מספק לשערה הגנה ומראה בריא.

החלקה יפנית עלולה לגרום לנשירה, שבירה של השיער ולעיתים גם לנזק בלתי הפיך לצמיחת השיער עקב נגיעה לא זהירה בעור הקרקפת עם חומרי ההחלקה. כמו כן, במהלך ההחלקה הקוטיקולה עלולה להיפגע מהחומר הכימי או משימוש בטמפרטורה לא נכונה במחליק השיער הקראמי.

החלקה יפנית הופכת את השער לחלק אך רק במקומות בהם נעשתה ההחלקה, כלומר יש לקחת בחשבון שההחלקה אינה משפיעה על השיער שממשיך לצמוח באופן טבעי. כתוצאה מכך החלקה יפנית מבוצעת לרוב יותר מפעם אחת על מנת לעבור על השורשים ולבצע תיקונים. בשיער גלי ממוצע מדובר בטיפול רק פעם בשנה, ובנוסף לכך יש לציין כי ככל שהשיער ארוך יותר הוא גם כבד יותר, ולכן מושך מטה ודורש פחות חידושים. פרט זה אינו תקף כשמדובר בשיער דק ודליל מאוד או בשיער מקורזל ומתולתל מאוד - אלה דורשים טיפול כל חצי שנה לערך.