החלקת שיער

למרות הפתגם הידוע "על טעם וריח אין מה להתווכח", ולמרות שברחבי העולם קיימות אינספור נשים יפיפיות בעלות שיער גלי, מתולתל ומקורזל – נדמה שהאידיאל הנשי תמיד כיוון לשיער חלק. פשפשו בזיכרונכן, ונסו להיזכר בנשים היפות שעיטרו את הציורים והפסלים הקלאסיים משחר ההיסטוריה ועד היום – רובן ככולן היו של נשים חלקות שיער. בעבר נהוגות היו מספר שיטות חובבניות ולא כל כך אפקטיביות לביצוע החלקת שיער - שיטת ה"אבו-עגילה" היא המפורסמת (והידועה לשמצה) שבהן, אך בל נשכח את שיטת גיהוץ השיער המבהילה באמצעות מגהץ ביתי, החלקות גבס שונות ומשונות (שרובן פגמו בשיער יותר ממה שהועילו לו), ושלל חומרים כימיים עלומי שם (ועתירי נזקים ארוכי טווח) שכל מני מספרות חובבניות מציעות להחליק באמצעותם את שיער לקוחותיהן.

במה מדובר?

לאור האמור, אין זה פלא שעד לפני מספר שנים זכה תחום החלקת השיער לתדמית גרועה. הטכניקות הפרימיטיביות, שלרוב הכאיבו, הותירו נזקים ארוכי טווח, והמון מפחי נפש ומפגעים אסתטיים, הותירו אצל רבות מן הנשים טראומה גדולה. מקרים רבים של התקרחות, או נזקים בלתי הפיכים, הביאו ספרים ומעצבי שיער רבים לקבור את התחום, ולהתרחק ממנו כמו מאש.

אלא שבשנים האחרונות אנו עדים, למרבה ההפתעה, לפריחה מחודשת של התחום, וזאת בזכות טכניקת החלקת השיער היפנית ששוטפת את הארץ והעולם כולו בהצלחה רבה. אם הפורמולות הישנות בהן נהגו להחליק את השיער התמקדו בלתת תוצאות מידיות, שלגמרי השביעו את הדעת אבל הרסו בצורה קטסטרופאלית את השיער לטווח הארוך, הרי שטכניקת החלקה יפנית פועלת ב-2 מישורים מקבילים: שבירת המבנה הפנימי של השערה במקביל לשיקומה. גם החלקת שיער יפנית עושה שימוש בחומרים כימיים, אך בניגוד לשיטות הישנות, מועשרת כאן הפורמולה הייחודית בחומרים מזינים דוגמת קולגן, מולטי ויטמינים ומינראלים טבעיים שמזינים את השיער ומבטיחים את בריאותו וטיפוחו.

בניגוד לטכניקות המיושנות, החלקת שיער יפנית עושה שימוש במגהץ קרמי מיוחד (שמזכיר במראהו טוסטר אורך וצר). המגהץ הקרמי פולט חום המקבע את שינוי מבנה גוף השערה, מפזר את החומרים המזינים בתוכה, מותח את צורתה, ומבטיח שהיא תישאר חלקה ובריאה. בניגוד למגהצים הביתיים בהם היה נהוג בעבר הרחוק לעשות שימוש בטכניקות החלקת שיער מיושנות, הרי שהמגהץ הקרמי שומר על חום אחיד לכל אורך השיער, ללא קשר לעוצמת הלחיצה או שינויי זווית השימוש, ובכך מביא לתוצאות אחידות ואסתטיות יותר. את דרגות הטמפרטורה של המגהץ הקרמי ניתן להתאים לטיפולי החלקת שיער שונים, לדוגמה – שיער טבעי יגוהץ בחום של 180 מעלות, לעומת שיער צבוע שיגוהץ בחום של 160 מעלות בלבד.

החלקות שיער יפניות מציעות פורמולות ייחודיות המשתנות מסוג שיער אחר למשנהו (בניגוד לשיטות החלקת השיער המיושנות שלרוב עשו שימוש בפורמולה אחידה, ללא קשר לסוג השיער המטופל). בהחלקת שיער יפנית משתנים היחסים בין ריכוזי החומרים המזינים לריכוזי החומרים הכימיים בהתאם לסוג השיער, והם מתאימים בצורה מדויקת לרמת עמידות השיער ולפעולות הכימיות שהוא ספג בעבר (חמצון, צביעה ועוד).

החלקה יפנית מסוגלת להגשים את חלום השיער החלק גם לנשים המתולתלות שבננו. אם בעבר הצליחו טכניקות החלקת השיער הישנות להחליק שיער מתולתל, אך התקשו לקבע את השינוי ולהפוך אותו לקבוע ולכזה שיחזיק שבועות וחודשים, הרי שבאמצעות החלקת שיער בשיטה היפנית אנו עדים להצלחה רבה בתחום, ונשים רבות הפונות לעבור החלקה בשיטה הזו מדווחות על חודשים ארוכים של שיער ישר וחלק ששומר על בריאותו למרות שהיה בעבר מתולתל.

התהליך

גוף השערה שלנו מורכב מ-2 חלקים עיקריים: החלק החיצוני והחלק הפנימי. חלקו הפנימי של השיער אחראי על המבנה הצורני הטבעי, והוא מורכב מפיגמנטים לצד חומצות אמינו שונות (שהעיקרית שבהן נקראת סיסטין). חלקו החיצוני של השיער מורכב מקרטין, ותפקידו להגן על החלק הפנימי בצורה של קשקשים (המזכירים רעפים של גג). החלקת שיער קבועה משנה את מבנה השיער הטבעי בכך שהיא משנה את מבנהו המולקולארי של הסיסטין. כדי לעשות זאת, משתמשים בכימיקאלים בעלי PH בסיסי, שחודרים את ה"רעפים", כלומר, את חלקו החיצוני של השערה. בסיום הפעולה, מנטרלים את תפקוד החומרים הבסיסיים באמצעות חומרים כימיים אחרים (בעלי PH חומצי). בדרך זו, מקבעים בהצלחה את שינוי מבנה השערה ומבטיחים את עמידותה וכוחה של מלאכת ההחלקה לתקופה ארוכה.

תהליך החלקת השיער מתחיל כאשר הספר או מעצב השיער יאבחן את שערכם (ויעמוד על סוגו, מבנהו, הנפח שלו, שימושי עבר בחומרים כימיקלים שונים ועוד) ולפי מצבו יחליט על היחס שבין חומרי החלקת השיער השונים בהם יעשה שימוש. השלב השני יהיה הרטבת השיער, חפיפתו, ומשיחתו בחומרי הגנה. לאחר מספר דקות ימרח הספר תמיסה כימית על שיערכם, וזו תחדור לחלקו הפנימי של השיער ותשנה את מבנהו המולקולארי. בהתאם למצב שיערכם יחליט הספר כמה זמן להשאיר את התמיסה על השיער, ובסיום התהליך הוא ישטוף אותו החוצה. זהו השלב בתהליך בו מתבצעת מלאכת הגיהוץ והמתיחה. פעולה זו היא איטית מאוד, היא דורשת תשומת לב רבה של הספר, סובלנות וריכוז, והיא נעשית כל פעם על קצוות זעירות של שיער, עד לסיומה היסודי של הפעולה.

החלקת שיער בצורה זו תארך בין שעתיים לשש שעות, זאת בהתאם לסוג השיער, אופיו, מצבו ועוד. בסיום התהליך, ימרח הספר על שיערכם חומרים מנטרלים כדי לאטום את חלקו החיצוני, שנפתח בתחילת התהליך לצורך החדרת הכימיקאלים השונים.

השערות שעל ראשכם, שעברו החלקת שיער, יישארו חלקות לעד, זאת לעומת השיער החדש שיצמח בצורתו הטבעית (לפני ההחלקה). במידה וצורתו המקורית של שיערכם הייתה מתולתלת, הדבר עשוי להיראות מעט מוזר, ולכן יש צורך לחזור ולבקר במספרה לצורך טיפול מבוקר בשורשי השיער המתולתלים. במידה ושיערכם מקורזל מאוד, תדירות הביקור הממוצעת תעמוד על אחת לחמישה חודשים. ככל שמידת השיער המקורי שלכם תהיה חלקה יותר, כך תהא נמוכה תדירות ביקורי ה"תיקון" שלכם במספרה.

טווח המחירים של טיפולי החלקת שיער נע לרוב בין 2000 ל-7000 שקלים (מחיר שלא כולל את הביקורים העתידיים לצורך טיפול בשורשים). עלותם של טיפולי השורשים העתידיים משתנה על פי אורכם של השורשים שאותם נדרשים לשוב ולהחליק.

סיכונים ותופעות לוואי אפשרות

כך או כך, חשוב לזכור שהחלקה יפנית היא בטוחה ובריאה בהרבה ביחס לתהליכי ההחלקה המיושנים, שרובם המכריע הסב לשיער נזקים ארוכי טווח לא מבוטלים. החלקת שיער יפנית מועשרת בחומרי הזנה שעוזרים לשקם את השיער, אך אין להתעלם מן העובדה שמדובר בטיפול כימי.

כמו בהרבה מקרים הנוגעים לטיפולים אסתטיים שנוגעים לגופנו, חשוב מאוד לברור בקפידה את איש המקצוע אליו אנו פונים. במידה ותחליטו לעבור את הטיפול אצל מעצב שיער חובב ולא מקצועי אשר אינו מוסמך לבצע החלקת שיער, התוצאות עשויות להיות מצערות, ולעתים – בלתי הפיכות (שיער מתפצל, שיער יבש, נשירה מסיבית, שיער חלש ועוד). לכן, חשוב לברור את הספרים ומעצבי השיער בקפידה, ולוודא איתם שהם מורשים ומוסמכים לבצע החלקת שיער יפנית.

לקריאה נוספת: